Tι συμβαίνει με τον καρκίνο του παχέος εντέρου; Και γιατί εξαπλώνεται στις νεότερες ηλικίες;
Καθώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου εξαπλώνεται ραγδαία σε νεότερους ενήλικες, οι οποίοι δεν είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις για κολονοσκόπηση, νέες έρευνες εντοπίζουν τα πρώτα συμπτώματα, αλλά και τους λόγους που αυξάνονται τα κρούσματα σε τόσο μικρές ηλικίες.
Οι παρατεταμένες και ανεξήγητες κρίσεις διάρροιας, οι στομαχόπονοι και οι κηλίδες αίματος κατά την κένωση του εντέρου μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμη φάση – μια ασθένεια που εντοπίζεται όλο και συχνότερα σε Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981-1996). Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου της Αμερικής, οι νέοι ενήλικες έχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με όσους γεννήθηκαν το 1950. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών έχουν σχεδόν 60% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με νόσο σε προχωρημένο στάδιο σε σχέση με τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;
Πρόκειται για μια ασθένεια κατά την οποία τα κύτταρα στο παχύ έντερο ή στο ορθό αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Ανώμαλες αναπτύξεις, που ονομάζονται πολύποδες, σχηματίζονται μερικές φορές στο παχύ έντερο και με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι πολύποδες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι περίπου 1 στους 23 για τους άνδρες και 1 στους 25 για τις γυναίκες.
Οι πολύποδες στο παχύ έντερο και ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα, ειδικά στην αρχή. Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, αίμα στα κόπρανα, ορθική αιμορραγία με έντονο κόκκινο αίμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, ή αίσθημα ότι το έντερό σας δεν αδειάζει πλήρως, απροσδόκητη απώλεια βάρους, κράμπες, ή πόνος στην κοιλιά, αδυναμία και κόπωση.
Για πολλούς ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, που αρχίζει στην ηλικία των 45 ετών, είναι το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και την έγκαιρη ανεύρεσή του. Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, συνιστά να ελέγχονται για καρκίνο του παχέος εντέρου ενήλικες ηλικίας 45 έως 75 ετών, μέσω κολονοσκόπησης, μια εξέταση όμως που δεν ενδεικνυόταν – μέχρι πριν λίγο καιρό – για τους νέους.
Millenials VS καρκίνος
Αν και δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για αυτή την ραγδαία εξάπλωση στις μικρότερες ηλικίες, κάποιες νέες έρευνες προτείνουν μια σειρά πιθανών αιτιών, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Τα χαμηλά ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου και η λανθασμένη διάγνωση σε άτομα που δεν υποψιάζονται καρκίνο παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα υγείας δεν είναι σίγουροι για το τι προκαλεί την αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αποτελούν με τη σειρά τους και αυτές μέρος του λόγου.
Στατιστικά, τα άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, αλλά τα κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξάνονται. Αναμένεται να αυξηθούν κατά 90% έως το 2030, λέει η Dr. Kimmie Ng, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Καρκίνου του Παχέος Εντέρου για Νέους στο Κέντρο Καρκίνου Dana Farber.
Η Ng λέει ότι οι ερευνητές αξιολογούν μια σειρά από παράγοντες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου, από την έλλειψη βιταμίνης D, τον περίπλοκο ρόλο του μικροβιώματος, μέχρι την επίδραση της υψηλής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και τον ρόλο της διατροφής συνολικά.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν περισσότερα από δύο ζαχαρούχα ποτά την ημέρα είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο πρώιμης εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από ένα ποτό.
Και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που καταναλώνουν πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα – συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων κρεάτων, των γλυκών, των ανθρακούχων αναψυκτικών και των έτοιμων προς κατανάλωση γευμάτων. Ωστόσο, οι έρευνες για την εύρεση των λόγων συνεχόμενης αύξησης των κρουσμάτων με καρκίνο παχέος εντέρου συνεχίζονται.
Η λύση της κολονοσκόπησης
Παρόλο που ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται στους νέους, η συχνότητα εμφάνισης είναι ακόμη πολύ χαμηλή για να δικαιολογείται η διενέργεια κολονοσκόπησης ρουτίνας σε αυτούς. Η κολονοσκόπηση πραγματοποιείται με τον ασθενή υπό συνειδητή καταστολή. Ο γιατρός εισάγει έναν εύκαμπτο σωλήνα με φως και κάμερα στο άκρο του μέσω του ορθού για να εξετάσει το παχύ έντερο.
Ο σωλήνας επιτρέπει επίσης στον γιατρό να αφαιρέσει τυχόν πολύποδες (μικρά εξογκώματα στην επιφάνεια του παχέος εντέρου) που μπορεί να είναι προκαρκινικά, αποτρέποντας πολλούς καρκίνους πριν αναπτυχθούν. Για το λόγο αυτό, η κολονοσκόπηση θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη συνολική μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Εάν έχετε συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου, μην περιμένετε. Μπορείτε να συμφωνήσετε στο να κάνετε προληπτικό έλεγχο, ακόμη και αν η ηλικία σας δεν εμπίπτει στις κατευθυντήριες γραμμές. Μιλήστε.
protothema.gr