17 Νοεμβρίου 2020

7 Οφέλη ενός καλού ύπνου

By EVI MAKAVELOU

Ο χρόνος είναι χρήμα. Ίσως για αυτό τον λόγο πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας δεν κοιμούνται, όσο θα έπρεπε. Ας δούμε όμως 7 οφέλη που προσφέρει ένας καλός ύπνος !

Οι άνθρωποι με κατοικίδια, όπως σκύλους ή γάτες ξέρουν ότι τους αρέσει ιδιαίτερα ο ύπνος. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί τα ζηλεύουμε συχνά…

Δεν θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να ξαπλώσουμε για λίγα λεπτά μετά το μεσημεριανό γεύμα κάθε μέρα; Αλλά εμείς οι άνθρωποι μπορούμε επίσης να κάνουμε τους ύπνους, ένα μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας.

Γιατί πρέπει να δοκιμάσετε να εξετάσετε έναν σύντομο και καλό ύπνο

1 Τα κουρασμένα άτομα τείνουν να τρώνε λιπαρά, ανθυγιεινά τρόφιμα: ο επαρκής ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

2 Το να κοιμηθείτε μπορεί να αυξήσει την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε καλύτερα τα πράγματα.

3 Είστε πιο παραγωγικοί μετά από έναν υπνάκο.

4 Ο επαρκής ύπνος σας βοηθά επίσης να διατηρήσετε τη νεανική λάμψη σας.

5 Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

6 Ένας υπνάκος βελτιώνει τη διάθεσή σας! (Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να σας κάνει να κουράζεστε.)

7 Ένα σύντομο διάλειμμα με τη μορφή ενός ύπνου σας βοηθά να χαλαρώσετε και να μειώσετε το επίπεδο άγχους σας.

Πώς να κοιμάστε σωστά

Το πώς κοιμάσαι είναι σημαντικό, αλλά και το πώς ξυπνάς .

Επιλέξτε τη σωστή ώρα: Ένας υπνάκος το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα μπορεί να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε. Η αναβολή αργά το απόγευμα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να διαταράξει τον νυχτερινό κύκλο ύπνου σας.


Πιείτε έναν καφέ πριν από τον υπνάκο σας: Επειδή χρειάζονται 20 λεπτά για να αισθανθεί το σώμα σας την επίδραση της καφεΐνης που περιέχεται στον καφέ, είναι εντάξει να πιείτε ένα φλιτζάνι πριν από έναν υπνάκο. Όταν ξυπνάτε, ο καφές θα σας προσφέρει ένα επιπλέον bonus ενέργειας.


Κάντε τον εαυτό σας να νιώσει άνετα: Εάν εργάζεστε από το σπίτι, είναι εύκολο να πάρετε έναν υπνάκο κατά το μεσημεριανό γεύμα – μπορείτε να κοιμηθείτε στο κρεβάτι σας ή να χαλαρώσετε στον καναπέ.

Αν όμως πρέπει να πας στο γραφείο; Τότε πρέπει να προγραμματίσετε τον ύπνο σας λίγο καλύτερα. Ίσως υπάρχει ένας καναπές για ένα υπνάκο στην εργασία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Η χαλαρωτική μουσική (με ακουστικά) μπορεί να σας βοηθήσει να συντονίσετε τους θορύβους στο παρασκήνιο.


Προσοχή όταν ξυπνάτε: Οι άνθρωποι όταν ξυπνούν μερικές φορές αισθάνονται πιο κουρασμένοι από ό, τι πριν, επειδή η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί μετά από έναν υπνάκο. Επομένως, είναι σημαντικό να τονώσετε την κυκλοφορία σας όταν ξυπνάτε. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό (με λεμόνι) ή να κάνετε λίγη άσκηση. Το να ανεβαίνετε σκάλες ή να κάνετε μερικές διατάσεις είναι δύο καλές μέθοδοι για να αυξήσετε την ταχύτητα της καρδιάς σας.

Tip: Ένας υπνάκος δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά. Εάν κοιμάστε περισσότερο, θα κοιμηθείτε βαθιά (και αυτό ακριβώς θέλετε να αποφύγετε). Το καλύτερο είναι να ρυθμίσετε ένα ξυπνητήρι