5 Νοεμβρίου 2020

Από το Σάββατο ως τις 30 Νοεμβρίου, ολικό Lockdown!

By EVI MAKAVELOU

Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας στο πλευρό του τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ανακοίνωσε ολικό lockdown στην χώρα.

Το νέο αυτό lockdwon θα έχει ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 6 π.μ ως και τις 30 Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε και στην σημερινή συνέντευξη τύπου.

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύουν στο lockdown είναι :

Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 5:00. Σε αυτό το διάστημα εξαιρείται η μετακίνηση για εργασία,με την αντίστοιχη βεβαίωση του εργοδότη και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Τα γυμνάσια και λύκεια προχωράνε σε τηλεκπαίδευση, ανοιχτά θα παραμείνουν τα πρωτοβάθμια σχολεία.

Στα πανεπιστήμια θα υπάρξει επίσης τηλεκπαίδευση με εξαίρεση τα εργαστήρια τελειόφοιτων.

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κινηματογράφων, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής,των κέντρων διασκέδασης, των γυμναστηρίων, των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Αναστολή λειτουργίας στις παιδικές χαρές, τα πάρκα ψυχαγωγίας και τα θεματικά πάρκα.

Επίσης θα υπάρξει αναστολή για κάθε αθλητική δραστηριότητα και θα επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς προπονητή.

Στην εστίαση επιτρέπεται μόνο η λειτουργία delivery και take away, χωρίς όμως το δεύτερο να είναι ο μόνος λόγος που θα βγει ο πολίτης έξω, με το αντίστοιχο sms.

Θα συνεχίσουν την λειτουργία τους τα καταστήματα τροφίμων, όπως τα super market και οι φούρνοι με 1 άτομο ανά 10 τ.μ . Θα λειτουργούν και το Σαββατοκύριακο και μέχρι τις 20:30.

Στις δημόσιες υπηρεσίες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωτική η τηλεργασία στο 50%.

Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν επίσης με 50% στους πωλητές και με 5 μέτρα απόσταση στους πάγκους.

Στους χώρους λατρείας θα γίνονται οι λειτουργίες χωρίς την παρουσία πιστών και η πραγματοποίηση μόνο τελετών κηδειών μέχρι 9 άτομα.

Για τα μέσα μεταφοράς στο lockdown ισχύουν τα παρακάτω:

65% σε ΜΜΜ και πλοία

Μέχρι ένας επιβάτης στα ταξί

Μέχρι ένα άτομο, εκτός του οδηγού σε ΙΧ, πλην των ανήλικων τεκνών

Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα υπάρχει περιορισμός για έναν συνοδό ανά ασθενή και περιορισμός στα προγραμματισμένα χειρουργία μέχρι 80 %.

Σε όλες τις μετακινήσεις είναι απαραίτητη η αποστολή SMS στο 13013 χωρίς χρέωση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί επίδομα 800 ευρώ, στους εργαζόμενους, σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο. Το επίδομα θα το πάρου αρχές Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα παίρνουν δίμηνη παράταση τα επιδόματα ανεργίας και χορηγείται 3ο εφάπαξ στα 400 ευρώ για τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.