28 Φεβρουαρίου 2018

Χρυσοί Σκούφοι 2018 Νικητές!

By Βασιλική Δρακοπούλου

Κερκυραϊκό χρώμα έχει πλέον η κορυφή των καλύτερων ελληνικών εστιατορίων μιας και το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκε πρώτο στο γαστρονομικό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων ανεβαίνοντας μάλιστα βαθμολογικά σε σχέση με πέρυσι.

Το «Etrusco» βαθμολογήθηκε φέτος με 17 στα 20 και δυο Χρυσούς Σκούφους πιστοποιώντας πως ο Έκτορας Μποτρίνι βρίσκεται στην καλύτερή του φόρμα, και ανέβασε τη γαστρονομική του πρόταση στο πιο ψηλό μέχρι σήμερα σημείο.

Το Funky Gourmet βαθμολογήθηκε με 16,5 στα 20  Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος εξελίσσουν το εστιατόριό τους σε ένα εργαστήριο νόστιμων conceptual ιδεών, όπου το τρώγειν μοιάζει με πρωτοποριακή θεατρική παράσταση σε ένα μοντέρνο σκηνικό περικυκλωμένο από ωραία κτίρια της παλιάς Αθήνας. Διερευνώντας τη βαθύτερη ουσία κλασικών πιάτων της ελληνικής κουζίνας, τα μεταφράζουν σε σέξι, ντελικάτα, παιχνιδιάρικα μικρά αριστουργήματα μιας μοντέρνας technomotion μαγειρικής. Κορυφαία πιάτα το Βρείτε την τρούφα και η Σιωπή του αμνού με αρνίσιο μυαλό λαδορίγανη.

Το  Botrinis με 16 στα 20  Ανανεωμένη, σε πιο ζεστούς τόνους, μας υποδέχτηκε φέτος η διατηρητέα μονοκατοικία του 1939 που στεγάζει την κομψή αθηναϊκή έδρα του δημιουργικά ακαταπόνητου σεφ Έκτορα Μποτρίνι. Η νεωτεριστική και σοφιστικέ κουζίνα του μας επιφυλάσσει ένα γαστρονομικό ταξίδι πιάτο-πιάτο, με πολλές διεθνείς προσλαμβάνουσες, ποικίλα εκφραστικά μέσα κι ενίοτε έντονο το ελληνικό (και δη το κερκυραϊκό) στοιχείο.

Η Σπονδή βαθμολογήθηκε με 16 στα 20  Το δυνατό χαρτί της «Σπονδής» και του σεφ Άγγελου Λάντου είναι η κομψότητα με την οποία προσεγγίζει από τη μία κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας και από την άλλη τη δημιουργία μοντέρνων σπεσιαλιτέ με μεσογειακά στοιχεία. Κορυφαία το τοπιναμπούρ με τρούφα σε κονσομέ γαρίφαλου, το χριστόψαρο στο αλάτι και τo σουφλέ Grand Marnier. Σέρβις-ιεροτελεστία, που στηρίζει την αίσθηση ενός grand restaurant.

Το «Varoulko» βαθμολογήθηκε με 16 στα  20 μπαίνει σε νέα εποχή με τη στενή συνεργασία του Λευτέρη Λαζάρου με τον Γιάννη Παρίκο, ανανεώνοντας κι εξελίσσοντας τη θαλασσινή του κουζίνα με νέες, κομψές δημιουργίες. Η σύγχρονη γευστική γραμμή της γαστρονομίας του ανανεώνει την Αθηναϊκή, σερβίρει το μπαρμπούνι με πουρέ αρακά και φιστίκια Αιγίνης και το υπέροχο συκώτι πεσκανδρίτσας με κρέμα πατάτας και τραγανό αβγό ποσέ. Εξαιρετικά τα γλυκά του Θοδωρή Μωυσίδη.

ΒΑΣΙΛΙΚΉ ΔΡΑΚΟΠΟΎΛΟΥ