Χαμηλή σεξουαλική ορμή : Θα μπορούσε να είναι σημάδι κατάθλιψης;

Χαμηλή σεξουαλική ορμή : Θα μπορούσε να είναι σημάδι κατάθλιψης;

Eίσαι απασχολημένος, είσαι κουρασμένος, είσαι αγχωμένος και σίγουρα δεν έχεις διάθεση. Όλοι έχουμε τέτοιες μέρες. Και όλοι βρίσκονται κατά καιρούς σε μια αποτυχία. Αυτά τα πράγματα περνούν. Αλλά για πολλές γυναίκες, μια αισθητά μειωμένη σεξουαλική ορμή που διαφέρει από το τυπικό τους πρότυπο μπορεί να υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό: τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Στην πραγματικότητα, η μείζονα κατάθλιψη είναι σχεδόν δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες – έως και το 21 τοις εκατό των γυναικών θα εμφανίσουν σοβαρή κατάθλιψη κάποια στιγμή. Και η έλλειψη λίμπιντο μπορεί να είναι μια απόδειξη.

Η αλλαγή στη σεξουαλική ορμή είναι ένα βασικό σύμπτωμα που εξετάζουμε όταν αποφασίζουμε εάν κάποιος ταιριάζει στη διάγνωση για μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια. Ένα πρωταρχικό σύμπτωμα της κατάθλιψης είναι η αδυναμία να απολαύσετε πράγματα που συνήθως απολαμβάνετε, όπως το σεξ. Τα άτομα με κατάθλιψη έχουν επίσης μειωμένη ενέργεια, αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους και μπορεί να βλέπουν τους συντρόφους τους μέσα από ένα αρνητικό φίλτρο, γεγονός που επηρεάζει τη σεξουαλική ορμή.

Άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν συναισθήματα θλίψης, όρεξης ή αλλαγές βάρους, μειωμένη ενέργεια και προβλήματα συγκέντρωσης. Μιλήστε με έναν γιατρό εάν έχετε αντιμετωπίσει αυτά τα συμπτώματα. Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάθλιψη.

Σεξ
Σεξ

Μια σεξουαλική κατάθλιψη που σχετίζεται με την κατάθλιψη είναι συνήθως προσωρινή. Έτσι, εάν αντιμετωπίζετε κατάθλιψη, δεν χρειάζεται να παραιτηθείτε από μια ύπαρξη χωρίς φύλο.

Πώς να διατηρήσετε τη σεξουαλική σας ορμή, ακόμα κι αν έχετε κατάθλιψη

Ακόμα κι αν έχετε διαγνωστεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, είναι δυνατό να διατηρήσετε μια υγιή σεξουαλική ζωή. Είναι διαθέσιμες πολλές συμβουλές:

Λάβετε βοήθεια για την κατάθλιψη. Προτείνεται συνδυασμό αντικαταθλιπτικών και γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT). Η CBT βοηθά στη θεραπεία της κατάθλιψης διδάσκοντας τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν και να αναδιαμορφώνουν τα ανθυγιεινά μοτίβα σκέψης. Αν και αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ αποτελεσματικός, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί η σωστή ισορροπία, καθώς ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη σεξουαλική ορμή. Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να ασχοληθεί με την εύρεση του κατάλληλου φαρμάκου για εσάς. Και μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μήνες για να λειτουργήσουν. Τα κοινά αντικαταθλιπτικά φάρμακα περιλαμβάνουν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει τη διάθεση) και η βουπροπιόνη, η οποία επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη εκτός από τη σεροτονίνη.

Συνεχίστε να το κάνετε. Ακόμα κι αν το σεξ είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας, είναι σημαντικό να κρατάτε αυτές τις φλόγες αναμμένες. Εάν δεν το κάνετε, γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Θα το κάνετε όλο και λιγότερο. Το σεξ αυξάνει τις πιθανότητες να επιστρέψετε σε μια κανονική σεξουαλική ζωή μόλις νιώσετε καλύτερα. Επιπλέον, η οικειότητα μπορεί να σας δώσει ένα ψυχικό διάλειμμα από την κατάθλιψη.

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. Δεν υπάρχει «σωστή» ποσότητα σεξ. Κάποιοι 80χρονοι κάνουν σεξ πολλές φορές την εβδομάδα. Κάποιοι 20άρηδες μπορεί να κάνουν σεξ μια φορά το μήνα. Κάντε ό,τι αισθάνεστε σωστό για εσάς και τη σχέση σας.

Σεξ
Σεξ

Λάβετε buy-in από τον συνεργάτη σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε την κατάθλιψη ως έγκυρη αιτία για τη μειωμένη σεξουαλική ορμή, επειδή η ψυχική ασθένεια εξακολουθεί να είναι στιγματισμένη. Είναι επίσης αόρατο, σε αντίθεση, ας πούμε, με ένα σπασμένο πόδι. Οι άνθρωποι δεν βλέπουν την κατάθλιψη ως σοβαρή ασθένεια. Προσπαθώ να μάθω πόσο σοβαρό είναι. Συγκρίνετε το με μια ιατρική ασθένεια, όπως ο διαβήτης. Εάν ο σύντροφός σας είχε σεξουαλικά προβλήματα λόγω διαβήτη, θα το καταλάβατε. Σκεφτείτε το από αυτή την οπτική γωνία.

Επαναπροσδιορίστε την οικειότητα. Δεν χρειάζεστε ένα ζεστό και αχνό κουβάρι στα σεντόνια για να αποκομίσετε τα οφέλη μιας στενής σωματικής σχέσης. Εάν δεν είστε έτοιμοι  μπορείτε απλά να κρατάτε τα χέρια, να χουχουλιάζετε ή να γελάτε μαζί- είναι χρήσιμο.

Μερικές φορές το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να θυμάστε ότι υπάρχει ένα φως στο τέλος του τούνελ.

Η κατάθλιψη επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του σεξ. Αλλά μόλις ένας γιατρός βρει το σωστό φάρμακο, οι περισσότεροι άνθρωποι βελτιώνονται πλήρως.

https://www.testpap.com/chamili-sexoyaliki-ormi-katathlipsi/

Βασιλική Δρακοπούλου

Όλα τα gossip και όχι μόνο εδώ στη φουρκέτα. Βασιλική Δρακοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *