29 Οκτωβρίου 2022

Φινλανδική έρευνα: Το τρέξιμο βελτιώνει τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργιά

By Βασιλική Δρακοπούλου

Η αεροβική άσκηση, όπως το τρέξιμο, βελτιώνει τη μνήμη και γενικότερα τις λειτουργίες του εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνα Φινλανδών επιστημόνων, που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

Η έρευνα του πανεπιστημίου Jyväskylä στη Φινλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Χέικι Καϊνουλάινεν, επισημαίνει ότι η αεροβική άσκηση, όπως το τρέξιμο, έχει θετικές επιδράσεις στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου -και πιο συγκεκριμένα, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους νευρώνες του ιππόκαμπου (σ.σ. ιππόκαμπος είναι μια δομή στον εγκέφαλο, που έχει ζωτικό ρόλο σε μερικές μορφές μνήμης).

Το μέγεθος του ιππόκαμπου επηρεάζει τις λειτουργικές του δυνατότητες. Πολλές έρευνες, μέχρι σήμερα, έδειξαν πως, όταν το μέγεθος του ιππόκαμπου είναι μεγαλύτερο, η μνήμη είναι συνήθως καλύτερη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, στους ηλικιωμένους που έχουν καλή φυσική κατάσταση λόγω αεροβικής άσκησης, ο ιππόκαμπος έχει συνήθως μεγαλύτερο μέγεθος απ’ ό,τι σε όσους δεν ασκούνται.

Η αεροβική άσκηση είναι καταλυτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη, αλλά και την βραχυπρόθεσμη μνήμη, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας πως η αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο βοηθά επίσης σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Protothema.gr