21 Αυγούστου 2019

Το μαρτύριο των γαϊδάρων στη Σαντορίνη

By Βασιλική Δρακοπούλου

Φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν τον τερματισμό της μεταφοράς τουριστών με γαϊδουράκια στην Σαντορίνη με το θέμα σήμερα να φτάνει στο βρετανικό Τύπο.   Η Βρετανική οργάνωση Donkey Sanctuary (καταφύγιο γαϊδουριών) και τοπικές φιλοζωϊκές οργανώσεις έχουν βοηθήσει, με τις κινητοποιήσεις τους, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων αυτών αλλά «οποιαδήποτε πλήρης απαγόρευση φαντάζει μακρινή», σχολιάζει στο ρεπορτάζ της η Daily Mail.   Την πρωτοβουλία παίρνουν συχνά οι ίδιοι οι τουρίστες που σοκάρονται από τον «παραδοσιακό» τρόπο μεταφοράς.   «Είναι απίστευτα βάναυσο. Γιατί να το κάνεις αυτό σε ένα ζώο;» αναρωτιέται ο Ντέιβιντ Χάμιλτον, τουρίστας που προτίμησε να ανέβει τα σκαλιά με τα πόδια, όπως και η γυναίκα του.   «Είμαστε σοκαρισμένοι από το θέαμα. Ούτε που το σκεφτήκαμε να καβαλήσουμε ένα γαϊδουράκι για να σκαρφαλώσουμε τα απότομα σκαλιά», προσθέτει.

Η καταπίεση των ζώων στρέφεται ορισμένες φορές εναντίον των τουριστών με απρόβλεπτα και, ορισμένες φορές, μοιραία αποτελέσματα.   Η εφημερίδα αναφέρεται σε ένα περιστατικό με μία Γερμανίδα τουρίστρια που πριν μερικά χρόνια έχασε τη ζωή της όταν ένα γαϊδουράκι την ποδοπάτησε.   Η πίεση αυξάνεται προς τους επαγγελματίες που προσφέρουν «βόλτες με γαϊδουράκια», κάτω από συχνά υψηλές θερμοκρασίες, με τα υποζύγια να συμπληρώνουν ακόμα και δεκάωρα εξαντλητικών δρομολογίων στα απότομα δρομάκια του νησιού.   Τουρίστες από όλον τον κόσμο έχουν επικρίνει ιδιαιτέρως αυτές τις βόλτες, αποκαλώντας την πρακτική «βάρβαρη», στα σχόλιά τους στο Trip Advisor και άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες.       «Οι ιδιοκτήτες είναι πολύ πιεστικοί»   Η Κάρολιν Λόκι και η φίλη της Κασσάνδρα Ντάγκλας, μετάνιωσαν αμέσως την απόφασή τους να ανέβουν σε γαϊδουράκι.   «Ήμασταν στο λιμάνι και πήγαμε να χαζέψουμε τα ζώα, όταν κυριολεκτικά μας “στρίμωξαν” να πάρουμε ένα γαϊδουράκι πριν καλά-καλά καταλάβουμε τι συνέβαινε. Καταλάβαμε πως ήταν μεγάλο λάθος», λέει η 33χρονη Κάρολιν, από το Μπρίστολ.   «Στον δρόμο, ένιωθα συνέχεια ότι είχα κάνει κάτι λάθος. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη ήταν η απόσταση. Θα πρέπει να ήταν φρικτό για αυτά τα καημένα ζώα, να το κάνουν κάθε μέρα όλο το καλοκαίρι».   «Οι ιδιοκτήτες είναι πολύ πειστικοί, λέγοντάς σου πως είναι μόλις 10 λεπτά διαδρομή ενώ ήταν τουλάχιστον η διπλάσια και τα γαϊδουράκια φαίνονταν πραγματικά στεναχωρημένα. Ανακουφίστηκα τόσο πολύ όταν τελείωσε. Θα συμβούλευα οποιονδήποτε επισκεφτεί το νησί να μην καβαλήσει τα γαϊδουράκια».    

  Κάθε μέρα, οι γάιδαροι της Σαντορίνης θα αναγκαστούν να κάνουν πολλά δρομολόγια μετ’ επιστροφής στα πλακόστρωτα στενά έως τα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού που έχει χτιστεί πάνω σε απότομους γκρεμούς.   Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν για πολλές ώρες της ημέρας τους 30 βαθμούς κελσίου, με τα ζωάκια να σηκώνουν τους τουρίστες κάτω από επιβλαβείς για την υγεία τους συνθήκες.   Μέλη φιλοζωικών οργανώσεων επισκέπτονται τακτικά το νησί, εκπαιδεύοντας τους ιδιοκτήτες υποζύγιων, σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν τις συνθήκες εκμετάλλευσης των ζώων.   «Είναι πιθανότατα το χειρότερο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου. Φρικτό. Ο γάιδαρος μπροστά μου είχε κουραστεί και ο ιδιοκτήτης του φώναζε για να το υποχρεώσει να συνεχίσει. Δεν έδειχνε να νοιάζεται καθόλου για το ζωντανό», θυμάται η 29χρονη Κασσάνδρα από τη Βρετανία.   Στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, 40.000 επισκέπτες κατεβαίνουν στο νησί από τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι, κάθε εβδομάδα, θέλοντας να επισκεφτούν την πρωτεύσα που βρίσκεται σε υψόμετρο 330 μέτρων.   Οι ιδιοκτήτες ζώων πλησιάζουν τους τουρίστες και τους προσφέρουν δρομολόγια στις πλάτες γαϊδάρων, έναντι 6 ευρώ. Οι «βάρδιες» ξεκινούν στις 8 το πρωί και τελειώνουν αργά το απόγευμα.       Με πληθυσμό 25.000 κατοίκων, το νησί αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα βάρη που επωμίζονται τα υποζύγια.    Ενδεικτικό της κίνησης είναι πως, πέρυσι, ο δήμαρχος Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, αναγκάστηκε να περιορίσει τον ημερήσιο, επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών από κρουαζιερόπλοια στους 8.000 λόγω συνωστισμού.   Το 2016, οι τουρίστες που κατέβαιναν καθημερινά στο νησί άγγιξαν τους 18.000.  

        Πηγή: www.lifo.gr