30 Νοεμβρίου 2022

Τα συμπτώματα της νόσου των Λεγεωνάριων

By Βασιλική Δρακοπούλου

Η νόσος των Λεγεωνάριων δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής. Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν τη νόσο από την εισπνοή των βακτηρίων. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ασθένεια των λεγεωνάριων.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση στα άτομα που πλήττει η νόσος εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης των κλιματιστικών μέσω των οποίων μπορεί να γίνει η μετάδοση αν δεν είναι σωστά συντηρημένα.

Το βακτήριο της νόσου των Λεγεωνάριων προκαλεί επίσης τον πυρετό τύπου Pontiac, μια ηπιότερη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Χωριστά ή από κοινού, οι δύο ασθένειες ονομάζονται απλά ως νόσος των λεγεωνάριων.

Παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως θεραπεύει τη νόσο, μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη θεραπεία.

Η νόσος των Λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο legionella. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα σύμφωνα με τη mayoclinic:

1. Πονοκέφαλος
2. Μυϊκός πόνος
3. Ρίγη
4. Υψηλός πυρετός

Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

1.Βήχας, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα
2.Δύσπνοια
3.Πόνος στο στήθος
4.Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, εμετός και διάρροια
5.Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές