21 Ιουνίου 2021

Τα επικίνδυνα τρόφιμα που αυξάνουν το βάρος, το λίπος και την περίμετρο της μέσης

By Βασιλική Δρακοπούλου

Μια συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων φαίνεται να είναι -τουλάχιστον εν μέρει- υπεύθυνη για την ταχεία αύξηση του βάρους των παιδιών και την αύξηση της πιθανότητας παχυσαρκίας κατά την ενήλικη ζωή τους, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.

Τα παιδιά που καταναλώνουν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ως ενήλικες, υποδεικνύει μια 17ετής μελέτη σε περισσότερα από 9.000 παιδιά στη Βρετανία που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990.

Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα -μεταξύ των οποίων οι κατεψυγμένες πίτσες, τα ανθρακούχα ροφήματα, το ψωμί μαζικής παραγωγής και κάποια έτοιμα γεύματα– κατέχουν πολύ υψηλή αναλογία στη διατροφή των παιδιών, με περισσότερο από το 60% των θερμίδων που καταναλώνουν κατά μέσο όρο.

«Ένα από τα βασικά στοιχεία που αποκαλύπτουμε στη μελέτη αυτή είναι ότι πρόκειται για διττή σχέση. Δηλαδή, δεν είναι μόνο ότι τα παιδιά που καταναλώνουν τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα παίρνουν το περισσότερο βάρος, αλλά και το ότι όσο περισσότερο τρώνε, τόσο χειρότερη γίνεται η πρόσληψη βάρους», αναφέρει ο Δρ. Eszter Vamos, επικεφαλής κλινικός λέκτορας ιατρικής στο Κολέγιο Imperial του Λονδίνου και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics.

Η βιομηχανική επεξεργασία τροποποιεί έτσι τα τρόφιμα ώστε να αλλάξει το περιεχόμενο, τη γεύση, το χρώμα και τη διάρκεια ζωής τους στο ράφι. Επιπλέον, τα τρόφιμα αυτά τείνουν να έχουν περισσότερες θερμίδες και λιγότερα θρεπτικά συστατικά, υψηλότερα επίπεδα σακχάρων, αλατιού και κορεσμένων λιπαρών και χαμηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών, φυτικών ινών και μικροθρεπτικών συστατικών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα 9.000 παιδιών ηλικίας 7-24 ετών, τα οποία συμπλήρωσαν ημερολόγια διατροφής στην ηλικία των 7, 10 και 13 ετών, καταγράφοντας τα τρόφιμα και τα ροφήματα που κατανάλωναν σε διάστημα τριών ημερών. Επίσης, συγκεντρώθηκαν δεδομένα για τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), το βάρος, την περίμετρο μέσης και το σωματικό λίπος των παιδιών.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες βάσει της ποσότητας υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν. Στην ομάδα χαμηλότερης πρόσληψης, τα τρόφιμα αυτά αντιστοιχούσαν στο 1/5 της συνολικής διατροφής, ενώ στην ομάδα υψηλότερης πρόσληψης η αντιστοιχία ήταν μεγαλύτερη από 2/3.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι, κατά μέσο όρο, τα παιδιά στις ομάδες υψηλότερης πρόσληψης παρουσίαζαν ταχύτερη αύξηση του ΔΜΣ, του βάρους, της περιμέτρου μέσης και του σωματικού λίπους καθώς μεγάλωναν. Συγκεκριμένα, μέχρι την ηλικία των 24 ετών, τα παιδιά της υψηλότερης πρόσληψης είχαν, κατά μέσο όρο, υψηλότερο ΔΜΣ (κατά 1.2 kg/m2), περισσότερο σωματικό λίπου κατά 1.5%, 3.7 περισσότερα κιλά και κατά 3.1 εκατοστά μεγαλύτερη περίμετρο μέσης.

newpost.gr