3 Μαρτίου 2020

«Τάδε έφη Ζαρατούστρα» στον Xώρο Τέχνης & Πολιτισμού Pleiades

By Βασιλική Δρακοπούλου

Το Αντιθέατρο της Μαρίας Ξενουδάκη στον Xώρο Τέχνης & Πολιτισμού Pleiades                  (Κοδράτου 9, Μεταξουργείο, έναντι σταθμού μετρό «Μεταξουργείο»)

                                      «Τάδε έφη Ζαρατούστρα»                                            του ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΥ ΝΙΤΣΕ
Η Μαρία Ξενουδάκη με το ιστορικό της Αντιθέατρο θα παρουσιάσει το έργο του ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΥ ΝΙΤΣΕ«Τάδε έφη Ζαρατούστρα», με την ίδια επί σκηνής και στη σκηνοθεσία, από την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 και κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00, στον Xώρο Τέχνης & Πολιτισμού Pleiades, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

O Νίτσε ο μεγάλος φιλόσοφος, Η τραγική ζωή του ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΥ ΝΙΤΣΕ

Η ζωή του – ΝΙΤΣΕ – είναι ένα μονόδραμα…σ’ όλες τις πράξεις αυτής της τραγωδίας, που ξετυλίγεται με την ορμή χιονοστιβάδας. Τούτος ο ερημίτης, αγωνιστής, στυλώνεται  κατάμονος, κάτω από τον θυελλώδη ουρανό της μοίρας του. Κανείς δεν παραστέκεται δίπλα του. Κανείς δεν ορθώνεται ενάντια.
-ΕΡΗΜΕΙΑ- Κάθε κίνηση ξεκάνει μοναδικά από αυτόν και αντανακλάται πάλι στον ίδιο. Τα λίγα πρόσωπα, που στην αρχή πορεύονται στη σκιά του, συνοδεύουν με βουβή μονάχα κατάπληξη και φρικαλέο ρίγος, το ηρωικό του εγχείρημα,, κι ύστερα σιγά-σιγά απομακρύνονται σαν μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο.
Ούτε ένας δεν τολμά να ριψοκινδυνεύσει την είσοδό του στον εσώτερο κύκλο της μοίρας του, κι ο Νίτσε μιλάει πάντα, αγωνίζεται πάντα, υποφέρει πάντα μόνος και εγκαταλελειμμένος από όλους…
Σε κανέναν δεν απευθύνει τον λόγο του και δεν υπάρχει κανείς να του αποκριθεί. Και το τρομερό είναι πως κανείς δεν τον ακούει.

Ο Νίτσε που, στα 24 χρόνια του, ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιένας – με υποτροφία, είχε σαν ακροατές μόνο 4-5 φοιτητές, ενώ οι «διάσημοι» της εποχής του – τώρα δεν υπάρχει κανείς από αυτούς – είχαν μέχρι 100 φοιτητές.
Τα παράτησε τότε ο Νίτσε όλα και άρχισε να γράφει τα βιβλία του, που τον έκαναν αργότερα – όταν πέθανε – τον πιο ένδοξο φιλόσοφο όλων των εποχών !!!
Ντανιέλ Αλεβί
Ο Ζαρατούστρα είναι ο ίδιος ο ΝΙΤΣΕ, ο ασκητής, ο ερημίτης, ο οραματιστής, ο αναχωρητής, ο προφήτης, που προφητεύει ένα μέλλον απροσδιόριστο.Ο Ζαρατούστρα θέλει να ελευθερώσει τον άνθρωπο, από το απατηλό ονειροπόλημα των αισθήσεων.
Μαρία Ξενουδάκη

Συντελεστές παράστασης
Ηθοποιός: Μαρία ΞενουδάκηΜετάφραση: Εμμανουήλ ΑνδρουλιδάκηςΣκηνοθεσία: Μαρία ΞενουδάκηΣκηνικά-κοστούμια: Ειρήνη ΠετράκηΦωτογράφιση: Κώστας ΒολιώτηςΕπικοινωνία: Νατάσα Παππά
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Παρασκευή στις 21.00Σάββατο στις 21.00Πρεμιέρα: Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 12 ευρώΜειωμένο (φοιτητές – ΑΜΕΑ): 8 ευρώΆνεργοι: 5 ευρώ
Kρατήσεις θέσεων – Πληροφορίες
Xώρος Τέχνης & Πολιτισμού PleiadesΚοδράτου 9, Μεταξουργείο (έναντι σταθμού μετρό «Μεταξουργείο»)Τηλ: 6909223809 & 6974432929
Facebook Page Χώρου Τέχνης & Πολιτισμού Pleiades
https://www.facebook.com/%CE%A7%CE%A9%CE%A1%CE%9F%CE%A3-%CE%A4%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%82%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85-Pleiades-649970855174402/?epa=SEARCH_BOX