18 Ιουλίου 2018

Συνέντευξη: O Λάμπρος Βασιλείου μιλά στην fourketa.gr

By Βασιλική Δρακοπούλου

Είσαι ένας νέος ερμηνευτής κάνοντας τα πρώτα σου βήματα στο χώρο. Πώς ξεκίνησες  την ενασχόλησή σου με τη μουσική; Η ενασχόληση μου με την μουσική ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Στα 8 μου έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου μπουζούκι, συνέχισα με θεωρητικά μαθήματα σε ωδεία, αλλά ποτέ δεν περίμενα ότι θα ασχοληθώ κάποια στιγμή επαγγελματικά με το τραγούδι και γενικότερα με τη μουσική, μιας και έχω τελειώσει οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών. Αλλά η ζωή άλλα σχεδίαζε για μένα και αλλού με οδήγησε  έτσι   τα τελευταία χρόνια παίζω σε διάφορα μαγαζιά και μουσικές σκηνές, ενώ ταυτόχρονα προσπαθώ μέσω συνεργασιών με γνωστούς αλλά και νέους τραγουδοποιούς στο χώρο, να χαράξω το δικό μου μουσικό μονοπάτι.

Πρόσφατα κυκλοφόρησες την πρώτη σου δισκογραφική δουλειά από τη Ζοe Music με την συνθέτρια και σολίστ Ζωή Τηγανούρια. Πες μας λίγα λόγια για αυτή την συνεργασία σου;  Όντως, πριν από λίγο καιρό είχα την ευτυχή συγκυρία να γνωριστώ με την Ζωή Τηγανούρια. Η Ζωή είναι μια σπουδαία μουσικοσυνθέτρια που έχει αφήσει το στίγμα της στο χώρο της Ελληνικής μουσικής αλλά πρόκειται και για έναν εξαιρετικό άνθρωπο. Μου εμπιστεύτηκε δύο πολύ όμορφα κατά τη γνώμη μου τραγούδια της. Το πρώτο, σε στίχους Μαρίας Παπαδάκη λέγεται «ο Ταξιδευτής», πρόκειται για ένα τραγούδι που εμένα προσωπικά μου θυμίζει παλιά αγαπημένα ακούσματα για το οποίο κάναμε ένα εκπληκτικό video clip –μιας και  διανύουμε την εποχή της εικόνας- με τη συμμετοχή της  ηθοποιού Φιλιώς Τσομπανίδου.  Το δεύτερο, έχει τίτλο «Έμεινε μόνος». Είναι σε στίχους του αείμνηστου Ηλία Κατσούλη. Πρόκειται για ένα  ζεϊμπέκικο που πιστεύω ότι ο κόσμος όταν το ακούσει θα συγκινηθεί αλλά και θα το αγαπήσει ταυτόχρονα. . Έτσι κυκλοφόρησε ψηφιακά από τη Zoe Music Ltd το CD «O Tαξιδευτής που έμεινε μόν»

Εσύ ποιους καλλιτέχνες (συνθέτες, ερμηνευτές ή στιχουργούς) θαυμάζεις; Τα ακούσματά μου είναι ποικίλα. Από την Ελληνική μουσική ακούω και θαυμάζω πολύ τραγουδοποιούς όπως ο Ορφέας Περίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, αλλά και λαϊκές φωνές όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γιώτα Νέγκα και η Μελίνα Κανά. Βέβαια οι μεγάλες μου αγάπες είναι ο Νίκος Παπάζογλου και ο μεγάλος Στέλιος Καζαντζίδης. Από ξένα, μου αρέσουν κυρίως παραδοσιακά ακούσματα. Αγαπημένοι μου καλλιτέχνες η Cesaria Evora, η Dulce Pontes, ο Zulfu Livaneli και ο Goran Bregovic.

 

Τι ετοιμάζεις καλλιτεχνικά αυτή την περίοδο; Πού μπορεί να σε βρει κανείς; Βρίσκομαι στη περίοδο προώθησης της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς.  Από κει και πέρα ετοιμάζω νέα τραγούδια με δύο νέους πολύ καλούς τραγουδοποιούς, τον Γιάννη Ταυλά και τον Παντελή Κυραμαργιό. 27 Μαΐου στην μουσική σκηνή ¨1002 νύχτες¨  παρουσίασα την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά αλλά και άλλα αγαπημένα τραγούδια μεγάλων συνθετών , είχε μεγάλη επιτυχία  το live μας. Εκεί   έγινε  προβολή του video clip του ‘’Ταξιδευτή’’ μας και  το τραγούδι καταχειροκροτήθηκε άρεσε πολύ στους παραβρισκόμενους κάτι που με γέμισε χαρά όπως άρεσε και το «έμεινε μόνος» ασφαλώς το δεύτερο τραγούδι της παραγωγής μου. Με τίμησε με τη Παρουσία της η Ζωή Τηγανούρια στις συναυλίες της οποίας  θα συμμετέχω το καλοκαίρι! Ήδη έχουν κλειστεί πολλές  Αθηναϊκούς δήμους και στην επαρχία!

 

Πόσο εύκολα ή δύσκολα αφήνει η ελληνική μουσική σκηνή έναν νέο καλλιτέχνη να ανέβει σε αυτήν; Υπάρχουν ευκαιρίες για έναν νέο μουσικό;

Δυστυχώς στις μέρες μας δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Πρέπει να δουλέψεις πολύ και να έχεις τεράστια υπομονή για να ακουστεί είτε η φωνή σου, είτε η μουσική σου, είτε ο λόγος σου. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις ανθρώπων της μουσικής, όπως είναι η Ζωή Τηγανούρια, που βοηθάνε νέους καλλιτέχνες στα πρώτα τους βήματα. Η κρίση έχει κάνει και την μουσική, όσο άσχημα και αν ακουστεί αυτό, ένα κλειστό επάγγελμα. Ενώ η μουσική ως τέχνη είναι η απόλυτη έκφραση της ελεύθερης σκέψης , δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να ελέγχεται και αυτή από διάφορους παράγοντες και συμφέροντα.

Σε απολαύαμε να λες τον ‘’Ταξιδευτή’’ σου στον κατάμεστο Ιανό στις 23 Απριλίου Δίπλα στη Ζωή Τηγανούρια που σε προσκάλεσε μεταξύ άλλων αξιόλογων ερμηνευτών, όπου γιόρτασε τα 10 χρόνια της συνθετικής της καριέρας και εισπράξαμε ότι άρεσε πολύ στο κόσμο το τραγούδι σου φάνηκε από το ενθουσιώδες χειροκρότημα … ποια είναι τα δικά σου συναισθήματα?

Καταρχάς θέλω να την ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά που με προσκάλεσε σε μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή για την ίδια. Ήταν μεγάλη μου τιμή που τραγούδησα δίπλα της, σε έναν τόσο σημαντικό χώρο για τον πολιτισμό και τις τέχνες μας,  με βαρυσήμαντες προσωπικότητες να μιλούν για το σπουδαίο έργο της . Το απόλαυσα πραγματικά. Επίσης για έναν νέο καλλιτέχνη είναι πολύ έντονα τα συναισθήματα όταν ανεβαίνει στη σκηνή ενός χώρου που έχει τόσο μεγάλο ακροατήριο…. ‘Hταν από τις πιο όμορφες εμπειρίες που έχω ζήσει…

Σας ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη!

Απο Βασιλική Δρακοπούλου