Συνέντευξη με την Ελένη Ανδρέαδη: «Προσπαθώ να είμαι παρούσα»
Η Ελένη Ανδρεάδη είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος,γυναίκα, μητέρα, συγγραφέας πολύ επιτυχημένη και ευαισθητοποιημένη με περιβαλλοντικά ζητήματα. Η επιτυχία που γνωρίζουν τα βιβλία της «Πράκτορες του Πλανήτη» είναι αδιαμφισβήτητη. Ας την γνωρίσουμε όμως καλύτερα μέσα από την συνέντευξη, που μας παραχώρησε.
Γεννηθήκατε στο Λονδίνο και σπουδάσατε περιβαλλοντική πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εκτός από πολλά συγχαρητήρια που είναι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό για τις σπουδές σας, θα ήθελα να μου πείτε πώς είναι η ζωή στο Λονδίνο αλλά και πώς επιλέξατε το Χάρβαρντ και την εμπειρία σας από αυτό το καταξιωμένο διεθνώς πανεπιστήμιο.
Στο Λονδίνο γεννήθηκα και το αισθάνομαι δεύτερο σπίτι μου. Απόκτησα εκεί πολλές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο της βιωσιμότητας, καθώς θα έλεγα πως μαζί με την Καλιφόρνια και τις Σκανδιναβικές χώρες, έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις νέες εξελίξεις στα θέματα αειφορίας. Επίσης εκεί αγάπησα το θέατρο. Για χρόνια, πήγαινα σε δύο παραστάσεις την εβδομάδα! Ήταν μεγάλο σχολείο αυτό για την συγγραφή. Το Χάρβαρντ ήταν επίσης σημαντικό σταθμός για εμένα. Το πιο πολύτιμο μάθημα που αποκόμισα είναι πως πρέπει να τολμήσεις να ονειρευτείς, και ότι οι μεγαλύτερες ιδέες ξεκίνησαν με μικρά βήματα. Εκεί πήρα και ένα μάθημα συγγραφής που με οδήγησε στο να γράψω το πρώτο μου μυθιστόρημα.
Έχετε εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, στην Αμερική, στην Αγγλία και στη Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσιους φορείς. Μιλήστε μας για τις εμπειρίες από την επαγγελματική σας πορεία.
Ήμουν τυχερή που είχα ένα μεγάλο εύρος εμπειρίας σε εταιρείες και οργανισμούς για δώδεκα χρόνια προτού επιστρέψω στην Ελλάδα. Ίσως λόγω και του συγγραφικού πνεύματος και περιέργειας που έχω, ήθελα να συλλέξω πολλές διαφορετικές εικόνες στις χώρες που έζησα. Έτσι βρέθηκα από τα ραδιοφωνικά στούντιο του BBC, στο να είμαι περιβαλλοντικός σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ, παρουσιάστρια περιβαλλοντικού ρεπορτάζ ή να δουλεύω σε συμβουλευτική εταιρεία για την ΣκότλαντΓιάρντ. Όλα μου έδωσαν κάτι και με διαμόρφωσαν πρωτίστως ως άνθρωπο, αλλά σίγουρα και ως συγγραφέα.
Είστε η ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Πράκτορες του Πλανήτη». Ποιος είναι ο ρόλος της οργάνωσης και πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει;
Οι Πράκτορες του Πλανήτη, είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ίδρυσα το 2009, ομώνυμη της σειράς των βιβλίων που έχω γράψει. Με μια εξαιρετική ομάδα περιβαλλοντολόγων, εκπαιδευτικών και εμψυχωτών, υλοποιούμε βιωματικά περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλη την χώρα κυρίως σχολείων. Τα παιδιά υιοθετούν τον ρόλο του μυστικού πράκτορα για να σώσουν τον κόσμο μέσω άκρως απόρρητων αποστολών που λαμβάνουν απο την μυστική υπηρεσία της Περιβαλλοντοπόλ. Στόχος είναι να δώσουμε στα παιδιά τα εργαλεία να λάβουν πρωτοβουλίες για να βελτιώσουν τον κόσμο γύρω τους. Μπορεί να συμμετάσχει κανείς επικοινωνώντας μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας μας www.planetagents.org.
Τα βιβλία σας είναι διαδραστικά αν μπορώ να το πω έτσι. Πώς αναπτύχθηκε αυτή η ιδέα κ. Ελένη Ανδρεάδη;
Ίσως επειδή προϋπήρχε η οργάνωση. Ήθελα να βρω ένα τρόπο να απευθυνθώ στα παιδιά και μεμονωμένα, όχι μόνο μέσω σχολείων. Παράλληλα, ήθελα να κρατήσω αυτό το παιχνίδι που κάνουμε όταν πηγαίνουμε στις τάξεις, του μυστικού πράκτορα της Περιβαλλοντοπόλ, που έρχεται με καμπαρντίνα και καπέλο και άκρως απόρρητους φακέλους. Και πάνω από όλα, ήθελα να κινητοποιήσω τα παιδιά να κάνουν κάτι αφού διαβάσουν το βιβλίο. Έτσι σκαρφίστηκα το τέχνασμα του να σπάσω αυτό το τείχος. Να βάζω τον αναγνώστη στην πλοκή, με την ελπίδα ότι αν αισθανθεί πράκτορας όσο διαβάζει, θα συνεχίσει να είναι και στο σπίτι, στο σχολείο και στην κοινότητα καιρό αφότου έχει βάλει κάτω το βιβλίο.
Ο ρόλος των παιδιών σας στην συγγραφή παιδικών βιβλίων ποιος είναι;
Στη δημιουργία των Πρακτόρων του Πλανήτη με επηρέασε περισσότερο από όλα ο μικρός αδερφός μου, που όταν σκέφτηκα την ιδέα ήταν ακόμη στο δημοτικό. Τα παιδιά μου είναι πολύ μικρά ακόμη, αλλά στην κόρη μου σίγουρα οφείλω το ότι έγραψα το προσχολικό βιβλίο Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου. Δεν θα είχα σκεφτεί πριν να γράψω για τόσο μικρά παιδιά.
Γιατί θεωρείτε αγαπιούνται τόσο τα βιβλία σας;
Γράφεις κάτι που αγαπάς ο ίδιος, που σε κάνει να γελάσεις, να συγκινηθείς, να θυμώσεις και να αγαπήσεις, και εύχεσαι ότι επειδή το αισθάνθηκες και το έγραψες από την καρδιά σου, θα βρει ένα σπίτι στην καρδιά κάποιου αναγνώστη. Δεν ήταν κάποια συνταγή που ακολούθησα. Προσπαθώ να πω όμορφες, αναπάντεχες ιστορίες, συνήθως για το περιβάλλον γιατί από εκεί αντλώ έμπνευση. Βάζω τους ήρωες στις πιο εξωφρενικές και ακατόρθωτες καταστάσεις που μπορώ να σκεφτώ, και μετά προσπαθώ να τους βγάλω από εκεί, με έναν τρόπο που να είναι ικανοποιητικός για εμένα και, ελπίζω, και για τον αναγνώστη. Πιστεύω πως αυτές οι ιδιαιτερότητες, και η χρήση χιούμορ, είναι χαρακτηριστικά που μου αναφέρουν παιδιά πως τους αρέσουν.
Τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε σε μικρούς και μεγάλους για το περιβάλλον;
Ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο να δράσουμε. Πως δεν μπορούμε να ζούμε υγιείς σε ένα άρρωστο πλανήτη. Και πως πρέπει όλοι να γίνουμε πράκτορες για να σώσουμε τον πλανήτη, κάθε μέρα, ξανά και ξανά.
Η καραντίνα πόσο και πώς σας έχει επηρεάσει;
Όπως για πολλούς με έκανε να αναθεωρήσω αυτά που θεωρούσα δεδομένα, ειδικά όταν βλέπεις στην πράξη πόσο αβέβαιη είναι η ζωή. Η καραντίνα με πέτυχε με δύο πολύ μικρά παιδιά κάτω των τριών και, παρόλο που κουραστήκαμε και κουραζόμαστε πολύ, ένα μεγάλο δώρο ήταν ότι μπόρεσα να απολαύσω οικογενειακές στιγμές πολύ ιδιαίτερες. Διαβάσαμε πολλά βιβλία στο πρωινό, κάναμε ατελείωτες βόλτες στη φύση… Τέτοια μικρά, τεράστια δώρα. Αυτά θέλω να συγκρατώ και όχι τις στεναχώριες. Υπήρξαν και αυτές.
Εσείς πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Στον ελάχιστο προσωπικό μου χρόνο, είτε βρίσκω χρόνο να αθληθώ, είτε να γράψω. Με τα παιδιά, ο χρόνος που βρίσκω για να γράψω είναι περιορισμένος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να πάω στο γραφείο μου ανενόχλητη με μία κούπα τσάι μπροστά στον υπολογιστή. Είναι, για μένα, κάτι σαν προσευχή.
Πως είναι η Ελένη Ανδρεάδη στην προσωπική της ζωή;
Δύσκολο να το πω αυτό εγώ. Προσπαθώ να είμαι παρούσα. Για τον εαυτό μου και για τους άλλους. Όσο μπορώ.
Social media Ελένη Ανδρεάδη
Facebook Eleni Andreadis