6 Νοεμβρίου 2022

Στα ύψη η αρτηριακή πίεση από την ατμοσφαιρική ρύπανση και το θόρυβο

By Βασιλική Δρακοπούλου

Η μακροχρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβο αυξάνει την αρτηριακή πίεση δείχνει μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, που παρακολούθησε 41.000 ανθρώπους σε 5 διαφορετικές χώρες για 5 με 9 χρόνια.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal και βρήκε ότι 1 επιπλέον άνθρωπος στους 100, στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ, που ζει σε περιοχή με υψηλή ρύπανση θα αναπτύξει αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με όσους ζουν σε περιοχές χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αυτός ο κίνδυνος είναι ανάλογος με το να έχει κανείς υψηλό δείκτη μάζας σώματος (25-30) σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό Δ.Μ.Σ. (18,5-25).

Ας έχουμε υπόψη μας ότι η αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση πρόωρης ασθένειας ή και θανάτου.

Συνολικά μελετήθηκαν 41.072 άνθρωποι από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ισπανία στο πλαίσιο της έρευνας ESCAPE, που διερευνά τις επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων από τη μακρόχρονη έκθεση σε ρύπανση.

Όσον αφορά τη μακροχρόνια έκθεση σε θόρυβο, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε θορυβώδεις δρόμους είχαν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση σε σύγκριση με όσους μένουν σε πιο ήσυχους δρόμους.

vita.gr