28 Φεβρουαρίου 2019

Σάλος με τον χάρτη της Αγκυρας που εμφανίζει όλη την Κύπρο τουρκική

By Βασιλική Δρακοπούλου

Σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», προχώρησε η Τουρκία. Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Αγκυρα αποφάσισε για άλλη μια φορά να εμφανίσει κόκκινη όπως και η Τουρκία και τη Μεγαλόνησο. Η εικόνα προέρχεται από διαφημιστική αφίσα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» κι έχει προκαλέσει πολλά σχόλια στα social media.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εμφανίζονται να πανηγυρίζουν για την άθλια προπαγάνδα της Αγκυρας με την οποία εμφανώς θέλει να ενισχύσει το εθνικιστικό συναίσθημα στο εσωτερικό της χώρας.

Στη αφίσα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με τίτλο ‘Άσκηση Γαλάζια Πατρίδα – 27 Φεβρουαρίου – 8 Μαρτίου’ αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της άσκησης σε τρεις θάλασσες, στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και την Μεσόγειο τα πλοία που θα συμμετάσχουν θα επισκεφθούν συνολικά 40 λιμάνια από τα οποία τα 33 είναι στην Τουρκία και τα 7 στο εξωτερικό. Πάντως δεν γίνεται αναφορά ποια λιμάνια στο εξωτερικό θα επισκεφθούν

Η Τουρκία επιχειρεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει το ρόλο της στο ενεργειακό παιχνίδι, ιδιαίτερα μετά και τη διαφαινόμενη ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεκδικώντας τη συνδιαχείριση των κοιτασμάτων και επιχειρεί με κάθε τρόπο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κι όλα αυτά λίγες ώρες πριν από τις ιστορικές ανακοινώσεις της ExxonMobil για τα κοιτάσματα που βρέθηκαν στην Κύπρο. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες τότε θα πρόκειται για μια ιστορική αλλαγή στην ευρύτερη περιοχή, τόσο σε ενεργειακό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Η Τουρκία δε θέλει σε καμιά περίπτωση να είναι στα μετόπισθεν κι επιδιώκει να αναδείξει τον «υποχρεωτικό» της ρόλο στην περιοχή και την παρουσία της στο μοίρασμα της πίτας.

Κι όταν η αφίσαν δεν προέρχεται από κάποιους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους αλλά δημοσιεύεται με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρα (επομένως και του Ταγίπ Ερντογάν) τότε είναι φανερός, αφενός το αδιέξοδο στην τουρκική πολιτική κι αφετέρου το πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν τα παιχνίδια που παίζει η Αγκυρα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη ημέρα της… μεγαλειώδους τουρκικής άσκησης σημειώθηκαν 38 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ομως, ειδικά για την Κύπρο η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ασφυκτική από την πλευρά της Τουρκίας. Μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι προκλητικές ενέργειες στα Κατεχόμενα και συγκεκριμένα στρα Στροβίλια όπου οι κατοχικές δυνάμεις αύξησαν κατά λίγα μέτρα το τουρκοκυπριακό έδαφος εγκλωβίζοντας ελληνοκύπριους στις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Βενιζέλου στο hellasjournal, η Μεγαλόνησος βρίσκεται σε κλοιό από ξηράς και θάλασσας.

Οπως αναφέρει:
«Την τελευταία περίοδο έχει πυκνώσει η τουρκική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, το τουρκικό πολεμικό και κατασκοπευτικά αεροσκάφη παρακολουθούν τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι τουρκικές κινήσεις καταγράφονται ως εξής:

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», εξακολουθεί να πλέει νότια της Κύπρου τις τελευταίες εβδομάδες κάνοντας σεισμικές έρευνες.

Οι έρευνες γίνονται σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Το σκάφος κινείται κοντά στη Λεμεσό και νοτιότερα προς το θαλασσοτεμάχιο 8, το οποίο θα αναλάβει η γαλλική ΤΟΤΑΛ.

Παράλληλα ακολουθεί- παρακολουθεί και τη δραστηριότητα του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, που πραγματοποιεί έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία προ ημερών έστειλε νότια της Κύπρου το κατασκοπευτικό αεροσκάφος CASA CN-235 MSA, με το αναγνωριστικό «Turna15» και νηολόγιο TCB-651.

Το τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πραγματοποιεί κύκλους στο τρίγωνο μεταξύ της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος», της περιοχής που έπλεε το Nautical Geo και της περιοχής που έπλεε το τουρκικό Μπαρμπαρός. Στην περιοχή πέταξαν και δυο τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη. Στόχος η παρουσία και ο έλεγχος των ενεργειακών δραστηριοτήτων.

Η άσκηση της «Γαλάζιας Πατρίδας», που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μέρος των σχεδιασμών αυτών.