16 Δεκεμβρίου 2020

Πώς να διαχειριστείς τις απότομες αλλαγές στη ζωή σου

By EVI MAKAVELOU

Αλλαγές συμβαίνουν συχνά στους ανθρώπους. Η ζωή εξάλλου δεν είναι μια ευθεία γραμμή, έχει τα πάνω και τα κάτω της. Aυτό είναι που την κάνει ενδιαφέρουσα και να έχει αξία. Όπως κι ένα καρδιογράφημα, που αν μείνει σε ευθεία, πεθαίνεις. Το θέμα όμως είναι να μπορείς να ευχαριστηθείς την κάθε στιγμή και μέρα και να μην το βάζεις ποτέ κάτω. Το κάθε γεγονός πρέπει να το διαχειρίζεσαι. Ανεξάρτητα αν είναι εύκολο ή δύσκολο, καλό ή κακό, ευχάριστο ή δυσάρεστο και να εξελίσσεσαι μέσα από αυτά.

Η ευτυχία δεν είναι μόνιμη κατάσταση

Πολλοί είμαι σίγουρη, έχουμε σκεφτεί σε διάφορες περιόδους της ζωής μας, τι ωραία που θα ήταν αν τα είχαμε όλα, όπως ακριβώς τα θέλαμε. Αν ήμασταν κάθε μέρα χαρούμενοι κι αν δεν ξεβολευόμασταν από την καθημερινότητά μας. Μόνο που καταβάθος ξέρουμε ότι όλο αυτό στο τέλος θα ήταν βαρετό και ανιαρό. Πάλι θα αναζητούσαμε αργά ή γρήγορα μια αλλαγή, μικρή ή πιο μεγάλη, που θα ταράξει, ευχάριστα όμως την ησυχία μας.

Όμως ένα ακόμη ωραίο της ζωής είναι ότι δεν σε ρωτάει για καταστάσεις, γεγονότα ή πρόσωπα. Παρόλα αυτά είναι εν τέλει στο δικό σου χέρι το πώς θα αντιδράσεις σε όλα αυτά, Οι αποφάσεις είναι δικές σου. Η μοίρα μας ίσως να είναι ως ένα βαθμό προκαθορισμένη. Το πεπρωμένο μας,όμως το φτιάχνουμε εμείς. Άρα είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για το τι θα μας συμβεί, πλην κάποιων ελάχιστων περιπτώσεων.

Ας μιλήσουμε όμως συγκεκριμένα για τις μεγάλες και απότομες αλλαγές στη ζωή μας. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές μας έρχονται από το πουθενά. Νιώθουμε τότε ότι τα χέρια μας είναιδεμένα και δεν μπορούμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη. Τέτοιες αλλαγές είναι όταν παίρνουμε το πτυχίο μας και από φοιτητές νιώθουμε ότι γινόμαστε «κανονικοί» ενήλικες. Μια σχέση αποτελεί τέτοια αλλαγή, ο ερχομός ενός παιδιού, ή μια δουλειά, που ξεκινάμε ή την τελειώνουμε.

Πώς αντιδράς στις αλλαγές;

Σε αυτές τις αλλαγές τις μεγάλες, οι άνθρωποι συνήθως αντιδρούμε με δύο τρόπους. Υπάρχουν εκείνοι που είναι φουλ της συνήθειας, σε σημείο θα λέγαμε ψυχαναγκασμού. Έχουν όλα τα πράγματα σε μικρά κουτάκια και δεν θέλουν τίποτα και κανείς να τους τα χαλάσει. Θέλουν πολύ χρόνο για να προετοιμαστούν για μια αλλαγή και θέλουν εκείνοι να την έχουν προκαλέσει. Μπορεί να νιώθουν ότι χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, όταν συμβεί κάτι απροσδόκητο.

Από την άλλη είναι κι εκείνοι οι άνθρωποι που επιδιώκουν τις αλλαγές. Ίσως βαριούνται εύκολα τη ρουτίνα και είναι πιο ήρεμοι απέναντι σε αλλαγές. Μπορούν να προσαρμοστούν σε κάποια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους και την θεωρούν ως πρόκληση. Θέλουν να πετύχουν όπως κι να έχει σε κάθε τομέα, σε όλες τις συνθήκες. Μόνο που τέτοιοι άνθρωποι, ενώ μπορεί να δείχνουν ίσως πιο σκληροί και πιο δυνατοί, κρύβουν μια ευαισθησία. Κι όταν περάσει λίγο ο καιρός από μια απότομη αλλαγή, θα έρθει μια μέρα που θα νιώσουν ότι έχουν προχωρήσει στη ζωή τους. Αλλά όσο καλά κι αν τους πάνε όλα μπορείς να αισθάνονται ότι έχουν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον εαυτό τους κυρίως.

Ευχαρίστησε την ζωή

Γιατί όλοι μας θέλουμε είτε το παραδεχόμαστε, είτε όχι,χρόνο με μας. Χρειάζεται να τα βάζουμε όλα κάτω και να βλέπουμε που είμαστε σήμερα. Από που ξεκινήσαμε χθες, τι έχει αλλάξει, τι πήραμε και τι δώσαμε. Να δούμε προς τα που πάμε, τι μας αρέσει στη ζωή μας και τι όχι. Επίσης όλοι μας θέλουμε δίπλα μας ανθρώπους που θα μας καταλαβαίνουν. Χωρίς μάλιστα να μιλάμε πάντα απαραίτητα. Θα είναι δίπλα μας, να μας στηρίζουν. Θα μας αγαπάνε και θα είναι εκεί ότι χρειαστούμε, όπως κι εμείς για αυτούς.

Οπότε πάρε μια βαθιά ανάσα, πες ευχαριστώ για τη ζωή σου κι ότι έχεις σήμερα. Συμφιλιώσου με σένα, μη κρατάς κακία σε κανέναν και δες ποιος αξίζει πραγματικά να είναι δίπλα σου. Όποια αλλαγή κι αν έχει γίνει στην καθημερινότητά σου, είτε την ήθελες, είτε την περίμενες, να ξέρεις πως είναι για καλό. Απλά βάλε κάτω τα δεδομένα, χαλάρωσε και πάρε το χρόνο σου να συνειδητοποιήσεις τι έχεις και τι θες να έχεις.