15 Νοεμβρίου 2020

Πώς η πανδημία επηρεάζει τις φιλίες

By EVI MAKAVELOU

Ένα αντίκτυπο από την πανδημία αντανακλάει και στις φιλίες μας. Χρειάζομαστε τους φίλους μας περισσότερο από ποτέ τώρα στην καραντίνα. Μένουμε σπίτι, ο ιός που κυκλοφορεί μας κάνει να παίρνουμε μέτρα και αποστάσεις. Είναι δύσκολες οι στιγμές που ζούμε και σίγουρα οι περιορισμοί που υπάρχουν μας αγχώνουν.

Μαθήματα από το πρώτο lockdown

Το πρώτο lockdown, για μένα, ήταν γεμάτο με μαθήματα σχετικά με τις διαπροσωπικές μου σχέσεις. Είχα τον χρόνο να χαλαρώσω και να σκεφτώ τους φίλους που είναι παρόντες και ασχολούνται με την καθημερινή μου ζωή. Στους σκοτεινούς καιρούς της πανδημίας, η αναζήτηση εκείνων που είναι πρόθυμοι να σε ακούσουν ή που φέρνουν επιείκεια σε δύσκολες στιγμές με έκανε να συνειδητοποιήσω ποιοι φίλοι προκαλούν χαρά. Τότε, φυσικά, υπήρξαν θλιβερές, δύσκολες συνειδητοποιήσεις σχετικά με τις φιλίες που δεν είναι πλέον αυτό που κάποτε ήταν. Δεν είναι πάντα εύκολο να το αντιμετωπίσεις όταν τελειώνει μια φιλία.

Τώρα που έχουμε περάσει σχεδόν όλο το 2020, οι διδακτικές στιγμές για τις σχέσεις μας ήταν άφθονες. Για παράδειγμα το να συνειδητοποιήσουμε ποιοι φίλοι είναι πραγματικά εκεί για μας όταν τους χρειαζόμαστε. Μίλησα και με άλλους ανθρώπους για τα μαθήματα που έμαθαν για τις φιλίες τους κατά την πανδημία. Τώρα λοιπόν στο δεύτερο lockdown , τα πράγματα για τις φιλίες μάλλον είναι πιο ξεκάθαρα για όλους μας. Γνωρίζουμε ποια είναι η κολλητή ή ο κολλητός, που μπορούμε να καλέσουμε κι αργά την νύχτα, για να πούμε ότι νιώθουμε άγχος, φόβο ή μοναξιά.

Πόσοι είναι οι αληθινοί σου φίλοι;

Μπορεί πριν τα δύο lockdown να λέγαμε ότι έχουμε 10,20,30 φίλους, αλλά τώρα να καταλάβαμε ότι οι πραγματικοί φίλοι, είναι πολύ πιο λίγοι. Η πανδήμια έφερε και μερικά καλά πράγματα. Είδαμε ποιος θυμήθηκε γιορτές και γενέθλια, ποιος τηλεφώνησε, ποιος από αυτούς που μένουμε κοντά μας βοήθησε με τα ψώνια. Η αλήθεια είναι πώς είναι δύσκολο να χτίζουμε αληθινές φιλίες που θα κρατάνε στο πέρασμα των χρόνων. Θέλει εκατέρωθεν προσπάθεια, να μην λειτουργείς με εγωισμό ή πείσμα σε μια διαφωνία. Η πανδημία βοήθησε ανθρώπους να έρθουν ξανά κοντά και επίσης ξεδιάλυνε το τοπίο των μη αληθινών φίλων.