7 Νοεμβρίου 2020

Πρώτη ημέρα καραντίνας! Η κίνηση στην Αθήνα

By EVI MAKAVELOU

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα καραντίνας. Ποια είναι η κίνηση στην Αθήνα, τώρα που βρισκόμαστε και επίσημα σε καραντίνα, που σίγουρα θα κρατήσει ως 30 Νοεμβρίου;

Χθες όσοι βρεθήκατε στους δρόμους για τις τελευταίες δια ζώσης αγορές σας σε ρούχα, βιβλία, είδη για το σπίτι, αξεσουάρ, τεχνολογία, θα ζήσατε από κοντά τις τεράστιες ουρές έξω από κάθε σχεδόν κατάστημα.

Η χθεσινή κίνηση

Η αλήθεια είναι ότι η όλη εικόνα αυτή των καταναλωτών θύμιζε πολύ ημέρες Χριστουγέννων. Και από σήμερα το πρωί,βλέπουμε ότι η κίνηση στην Αθήνα έχει μειωθεί αισθητά σε πεζούς και αυτοκίνητα.

Βέβαια θα προσέξατε ότι χθες αλλά και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μαζική έξοδος των Αθηνάιων. Μάλλον δεν θα ήθελαν να τους βρει η δεύτερη καραντίνα στην πρωτευούσα!

Στην γειτονιά μου είδα ανθρώπους να ψωνίζουν τα απαραίτητα, από super market ή φαρμακείο. Υπήρχαν και κάποιοι λίγοι σε καφέ, για να πάρουν take away.

Πολύς κόσμος όμως ήταν σε κομμωτήρια ή μαγαζιά για νύχια, αφού αυτά παραμένουν ανοιχτά μέχρι και αύριο.

Από σήμερα για να βγει κάποιος έξω θα πρέπει ή να έχει χαρτί που αποδεικνύει ότι εργάζεται ή στο χαρτί του να αναφέρεται ένας από τους 6 κωδικούς-λόγους, που επιτρέπουν την κυκλοφορία. Μπορεί όμως να στείλει και SMS.

Για να τους θυμηθούμε ξανά, ας δούμε ποιοι είναι οι 6 λόγοι βεβαίωσης κατ’εκαίρεση μετακίνησης των πολιτών.

Β1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό

Β2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάσημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης

Β3 Μετάβαση στην τράπεζα

Β4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο

Β5 Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν υπό διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασδάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων

Β6 Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου.

Αναλυτικά, μαζί με το αντίστοιχο έγγραφο θα τους βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα forma.gov.gr