19 Μαρτίου 2020

Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκιση

By Βασιλική Δρακοπούλου

Πλέον ο Αμερικανός παραγωγός κινηματογράφου,  Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, θα αναγκαστεί να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα κελί φυλακών στη Νέα Υόρκη, σε μια εξέλιξη που αποτελεί μια τεράστια νίκη για το κίνημα #MeToo. Τουλάχιστον 100 γυναίκες έχουν κατηγορήσει δημοσίως τον πρώην παντοδύναμο άνδρα του κινηματογράφου.

Οπως αποδεικνύεται, από τις γυναίκες που κατέθεσαν, ο Γουάινσταϊν εκμεταλλευόταν το όνειρο για καριέρα στην ηθοποιία και με υποσχέσεις επιχειρούσε βιαίως να δελεάσει νεαρές να συμμετάσχουν σε σεξουαλικές πράξεις. Οπως σημειώνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Γουάινσταϊν καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση και κακοποίηση σε δύο υποθέσεις: τον βιασμό το 2013 της ηθοποιού Τζέσικα Μαν και τον εξαναγκασμό σε πεολειχία της πρώην βοηθού παραγωγής Μίριαμ Χάλεϊ, το 2006. Του επιβλήθηκε η ποινή των 20 ετών για την πρώτη και άλλα τρία χρόνια για τη δεύτερη υπόθεση. Ωστόσο, απηλλάγη από την κατηγορία της βίαιης σεξουαλικής επίθεσης και του βιασμού σε πρώτο βαθμό. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν ήταν ένοχος για καμία από τις δύο υποθέσεις.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στους δικαστές, έκανε λόγο για ακόμη μια φορά για «κυνήγι μαγισσών», ενώ παρομοίασε τον εαυτό του με τον Ντάλτον Τράμπο, έναν από τους πιο γνωστούς σεναριογράφους του Χόλιγουντ, ο οποίος διώχθηκε από τον Τζόζεφ Μακάρθι τη δεκαετία του 1950 επειδή ήταν μέλος του κομμουνιστικού κόμματος των ΗΠΑ! Η καταδίκη του βάζει οριστική ταφόπλακα στην ήδη κατεστραμμένη καριέρα του, ενώ θέτει οριστικό τέλος στην παντοδυναμία του ως του ιθύνοντος νου πίσω από δεκάδες βραβευμένες ταινίες, όπως το «Pulp Fiction» και το «Ερωτευμένος Σαίξπηρ».

Πηγή: Protagon