7 Νοεμβρίου 2020

Ο Τζο Μπάιντεν, 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

By EVI MAKAVELOU

Ο Τζο Μπάιντεν, αναδείχθηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία από το BBC, οι εκλογές φέτος είχαν συμμετοχή που ξεπέρασε τις 30.000 ψήφους, αριθμός που είχαμε να δούμε από το 1900.

Ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση σε όλες τις πολιτείες, ο Μπάιντεν έχει περισσότερες από 73 εκατομμύρια ψήφους, έναντι του Ντόναλντ Τραμπ που έχει 70 εκατομμύρια.

Ο πρώην πρόεδρος, που έχει καταγγείλει ήδη τις εκλογές για μη νόμιμες ψήφους, δεν έχει προβεί ακόμη σε δηλώσεις.

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δεν θα συνεχίσει σε δεύτερη θητεία, έπειτα από το 1992 και τον Τζορτζ Μπους.

Αφού έκλεισαν οι κάλπες ο Ντόναλμτ Τραμπ συνέχισε να λέει ότι οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει.

Με την εκλογή του Μπάιντεν , η Κάμαλα Χάρις, γίνεται η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με αφροαμερικάνικη και ασιατική καταγωγή.

Μην ξεχνάμε ότι Μπάιντεν ήταν ο αντιπρόεδρος υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης ήταν ο μακροβιότερος γερουσιαστής της πολιτείας του Ντέλαγουερ.

Ο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικάνους να αφήσουν πίσω την οργή και την σκληρή ρητορική και να ενωθούν ως έθνος.

Ως ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας προβλέπεται η 20η Ιανουαρίου, σύμφωνα και με το Σύνταγμα. Οι πολιτείες μέχρι αυτή την ημερομηνία καλούνται να κάνουν επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων. Οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Statement by President-elect Joe Biden

I am honored and humbled by the trust the American people have placed in me and in Vice President-elect Harris.

In the face of unprecedented obstacles, a record number of Americans voted. Proving once again, that democracy beats deep in the heart of America.

With the campaign over, it’s time to put the anger and the harsh rhetoric behind us and come together as a nation.

It’s time for America to unite. And to heal.

We are the United States of America. And there’s nothing we can’t do, if we do it together.