21 Οκτωβρίου 2022

Ο ηθοποιός Νίκος Βατικιώτης μιλά στο fourketa.gr για το “Αυτή η νύχτα μένει”

By Βασιλική Δρακοπούλου

Ο ηθοποιός Νίκος Βατικιώτης ειναι ένας πολύ κάλος θεατρικός ηθοποιός με πολλές παραστάσεις στο ενεργητικό του φέτος θα τον βλέπουμε στην τηλεόραση στο σίριαλ “Αυτη η νύχτα μένει” στο alpha tv.

Ευχαριστούμε Νίκο για την παραχωρήσει της συνέντευξης στο fourketa.gr.

Ποια ήταν η κομβική ηλικία ή στιγμή που είπες τώρα θα γίνω ηθοποιός;

Νομίζω πως δεν υπήρχε συγκεκριμένη στιγμή, που πήρα αυτό που λέμε την αποφαση να ασχοληθώ με την υποκριτική. Από το λύκειο και μετά, κάθε μέρα γινόταν όλο και πιο αναπόφευκτη η πορεια προς τα εκεί. Σπούδαζα ταυτόχρονα μουσική, σκεφτόμουνα με πολύ Θέρμη την νομική, αλλά όταν ήρθε η ώρα δεν υπήρχε κάτι άλλο. Δεν είχα να ζυγισω κάτι, απλά ακολούθησα αυτό που έλεγε και η καρδιά και το μυαλό μου.

2. Πιστεύεις ότι ένας ηθοποιός πρέπει να είναι τελειόφοιτος δραματικής σχολής ή το ταλέντο υπερισχύει τα πάντα;

Είναι μια πολύπλοκη συζήτηση. Θέλω να πω, σε κάθε επάγγελμα (ειδικά στους τεχνίτες) έχουμε δει ανθρώπους που το έχουν σπουδάσει και δεν το διεκπεραιώνουν σωστά ή όμορφα, και αντίστοιχα ανθρώπους που χωρίς καμία εκπαίδευση να δημιουργούν διαμάντια. Συγκεκριμένα , στο επάγγελμα του ηθοποιού, θεωρώ πως έτσι κι αλλιώς για φτάσεις να πεις ότι είσαι, αλλά “είσαι” ηθοποιός , δεν φτάνουν ούτε οι σχολές, ούτε τα ένσημα, ούτε μια πηγαία ροπή προς τα εκεί. Είναι κάτι που θα το βιώσεις, με την επικοινωνία σου με την σκηνή και τους θεατές. Είναι σημαντικό να μην σταματάς να αναρωτιέσαι, να επιζητας, να ψάχνεις, να μην σταματάς να εξελίσσεσαι, με ότι και αν καταπιάνεσαι επαγγελματικά και πανω απολα να το σέβεσαι. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να υπερβούμε το θέατρο, μόνο να σταθούμε τυχεροί και να προσφέρουμε κάτι δικό μας, αν και εφόσον.

3. Το καλοκαίρι πρωταγωνιστούσες στην παράσταση “Αριστοφάνη -Ηρώνδας contra tempo” πες μας την εμπειρία σου; Πως είναι να δουλεύεις με το ΚΘΒΕ ; 

Είχα την χαρά να  βρίσκομαι στη δυναμικό του κρατικού, στην παράσταση “Contra Tempo Αριστοφάνης vs Ηρωνδας”. Είναι όμορφο να έχεις σωστές και καλές συνθήκες εργασίας, ειδικά για εμάς που είμαστε τόσα χρόνια στο ελεύθερο θέατρο, μοιάζει ονειρικό. Πέρασα όμορφα, γνώρισα υπέροχους ανθρώπους, αντάλλαξα ιδέες, τρόπους, “γνώρισα” υποκριτικές. Με λίγα λόγια , όπως ανέφερα παραπάνω εξελίχθηκα και πήρα πολλά μαζί μου από την Θεσσαλονίκη.

4. Στα καιρό της κρίσης οι ηθοποιοί όπως κι άλλοι κλάδοι εργασίας περνάνε πολύ δύσκολα έχει χρειαστεί να κανείς άλλο επάγγελμα για επιβίωση;

Φυσικά. Το κακό είναι ότι είμαι δραματικά αγαρμπος, οπότε η επιλογή του σέρβις δυστυχώς δεν ήταν εφικτή για μένα! Όμως επειδή είμαι πολύ άνθρωπος της δουλειάς, υπήρχαν περίοδοι που έκανα τελείως διαφορετικές δουλειές. Από ξενοδοχεία, φύλαξη χώρων, μέχρι και την δουλειά του πλακα (βοηθός δηλαδή ήμουν, αλλά εγώ την δουλειά την έμαθα χαχχαχαχ). Έχω την τύχη να παίζω κιθάρα και να τραγουδάω, κάτι που μου έδωσε τη δυνατότητα να βρίσκω αυτό που λέμε μεροκάματα χωρίς να φεύγω τόσο από τον καλλιτεχνικό χώρο και αισθάνομαι τυχερός για αυτό.

5. Η περίοδος του εγκλεισμού λόγω Covid19 πως σε βρήκε; Δυσκολεύτηκες να προσαρμοστείς με την τότε συνθήκη; 

Δεν νομίζω ότι υπήρξε άνθρωπος που το πέρασε εύκολα. Ακόμη και αν στην αρχή πολλοί (βάζω και μένα μέσα) είπαμε “ωραία” θα πάρουμε μια ανάσα, νομίζω πως όταν ξέφυγε η χρονική διάρκεια, βρέθηκαμε σε πολύ δύσκολα μονοπατια. Προσπαθούσες να πιαστείς από κάτι…να μην πέσεις στο τέλμα, να μην σε πάρει από κάτω. Ήταν δύσκολο. Στάθηκα τυχερός, έκανα δύο τηλεοπτικές δουλειές τοτε. Έπαιρνα την ανάσα μου, υποκριτικα, αλλά και πάλι ήταν από τις πιο δύσκολες και ανησυχητικες στιγμές που έχω περάσει. Ας πούμε ότι είναι πίσω μας και ότι κάποια στιγμή θα τις καταλάβουμε, θα τις εξηγήσουμε και θα τις προσπεράσουμε.

6. Πες μας αγαπημένη ταινία και τρεις αγαπημένους ηθοποιους που θαυμάζεις παγκόσμιος;


Ε να, αυτές οι ερωτήσεις είναι οι δύσκολες. Λατρεύω τόσο πολύ τον κινηματογράφο που είναι σχεδόν αδύνατον να σου πω μια. Αν όμως ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου και χωρίς να αρχίσω να σκέφτομαι περαιτερω θα πω :
Κώδικας τιμής. Σκηνοθεσία Τζορτζ Τιλμαν Τζούνιορ
Και από ηθοποιούς (εδώ και αν δυσκολεύομαι!)
Σον Πεν
Έντουαρντ Νόρτον
Μαριγιον Κοτιγιαρντ


7. Κίνημα me too. Εσυ έχεις δεχτεί περίεργες συμπεριφορές από πρόσωπα του χώρου; Και πες μας την άποψη σου για Λιγνάδη – Φιλλιπιδη -Κιμούλη ;

Θα σου μιλήσω ειλικρινά . Θα συνεχίσω να πιστεύω ότι το πιο εύκολο πράγμα σε αυτή την ζωή είναι , η άποψη. Δεν νομίζω πραγματικά ότι ενδιαφέρει κανέναν το πιστεύω εγώ, τι πιστεύει ο οποιοσδήποτε για ένα τέτοιο θέμα. Το μονο που έχει σημασία είναι να δημιουργηθεί, και στον δικό μας χώρο, αλλά και σε όλους τους χώρους, ένα υγιές ,  δίκαιο και αξιοπρεπες περιβάλλον. Θέλω να ελπίζω ότι εξ αιτίας του κινήματος αυτού, θα αρχίσει αυτή η διαδικασία. Όλοι μας έχουμε δεχθεί και έχουμε “δώσει” συμπεριφορές που πληγώνουν. Φυσικά τα μεγέθη και οι ποιοτητες διαφέρουν , αλλά το σημαντικό είναι το πώς τα βιώσαμε και στις δύο περιπτώσεις και το αν προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Για τους ανθρώπους  τώρα που αυτή την στιγμή κατηγορούνται, το πιο σημαντικό είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να αποδειχθεί είτε η ενοχή είτε η αθωότητα τους με απόλυτη δικαιοσύνη.

Ο ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΠΑΝΑΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΗ ΗΣΥΧΙΑ


8. Θέλω να μου πεις πως είναι να συνεργάζεσαι με τον σπουδαίο τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον εξίσου υπέροχο συνθέτη Οδυσσέα Ιωαννου στο έργο «κοινή ησυχία»;


Μαγεία. Είναι λογικό, θα μου πεις, να πεις τέτοια λόγια για τους ανθρώπους που συνεργάζεσαι. Μα εδώ νομίζω ότι τα λόγια δεν περιγράφουν την πραγματικότητα. Μιλάμε  για έναν από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους τραγουδιστές στην Ελλάδα. Και γνωριζοντας τον, για έναν αντίστοιχα όμορφο άνθρωπο. Η ίδια χαρά και τιμή είναι η συνεργασία με τον απίστευτο Οδυσσέα Ιωάννου, που έχει δώσει τόσα μεγάλα πράγματα με τις δημιουργίες του, τόσες εικόνες , τόσα χρώματα. Επειδή συμβαίνει, ταυτόχρονα με όλα τα υπόλοιπα, να γράφω τραγούδια, το να “βρίσκεσαι” επαγγελματικά με έναν σύνθετη, που έχει καταφέρει να αγγίξει τόσες ψυχές με τις μελωδίες του, μόνο έμπνευση μπορεί να δώσει και υλικά ώστε να βρεις τους τρόπους να κάνεις οποιαδήποτε είδους τέχνη.  Έχω λοιπόν την ευλογία φέτος να μοιραστώ την σκηνή μαζί τους, στην παράσταση “Κοινή Ησυχία” , σε σκηνοθεσία της εξαιρετικής Ελένης Ράντου και μαζί φυσικά με την μαγική Σοφία Πανάγου, έναν από τους πιο όμορφους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στον χώρο, μια εξαιρετική ηθοποιό και έναν άνθρωπο γεμάτο χαρά και καλοσύνη.

Ο ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΡΛΑΜΠΑ ΚΙ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΖΑΧΑΡΑΚΟ

9. Αν σου έλεγα να επιλέξεις αποκλειστικά μια εποχή ποια θα διάλεγες; χειμώνα ,καλοκαίρι άνοιξη ή φθινόπωρο;
Νομίζω φθινόπωρο. Όλα είναι πολύ ήρεμα, ευαίσθητα, γοητευτικά.

10. Σε 5 χρόνια από τώρα το 2027 πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου; Πχ με μεγάλη οικογένεια κι παιδιά;


Όποτε έχω κάνει σχέδια, δεν έχουν βγει ποτέ! Χαχαχα. Άρα λέω να αφήσω την ζωή και την καρδιά μου να με φέρουν εκεί που θέλουν. Μέχρι στιγμής τις έχω εμπιστευτεί και τα πάνε περίφημα.

11. Πως σου έγινε η πρόταση για το σίριαλ «Αυτή η νύχτα μένει» στο Alpha ; Πέρασες από οντισιόν; 


Λιγο μετά αφού ξεκίνησα πρόβες στο ΚΘΒΕ, με πήρε τηλέφωνο η casting director της σειράς, και μου είπε Νίκο, γίνεται αυτή η σειρά και θέλουν να σε δοκιμάσουν για έναν ρόλο, πότε μπορείς να έρθεις για το δοκιμαστικό. Μόλις έμαθα τις λεπτομερειες του ρόλου μου, του Σήφη, είπα “αυτόν τον ρόλο τον θέλω, θα σου στείλω ένα βίντεο τώρα από εδώ που είμαι και αν πάνε όλα καλά κατεβαίνω για μια μέρα κάτω”!. Και όντως το έστειλα , πήγαν όλα καλά, βρέθηκα με την σκηνοθέτη Κατερίνα Φιλιωτου, και ταιριάξαμε αμέσως. Και έτσι έχω την χαρά να είμαι σε μια εξαιρετική δουλειά, με συνεργάτες που κάνουν το καλύτερο δυνατό, που αγαπάνε την δουλειά τους και την πονάνε και που νιώθω ευχαρίστηση να δουλεύω μαζί τους. Απ’ τον πρώτο μεχρι τον τελευταίο. Έχουμε φτιάξει και ένα τέλειο περιβάλλον με τους άλλους συναδέλφους και αισθάνομαι τυχερός που είμαι μέρος μιας τόσο καλής και προσεγμένης δουλειάς. Εύχομαι να έχει το ταξίδι που της πρέπει και της αναλογεί.

Ο ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΙΠΠΑ ΚΟΥΤΟΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΡΕΜΟΝΑ.

12.Πες μας λίγα λόγια για τον ρόλο στο «Αυτή η νύχτα μένει»;


Ο Σήφης , είναι ένας λαϊκός, με όλες τις πτυχές της λέξης, άντρας. Είναι μουσικός στο μαγαζί του Στρατή Βαρδάρη (Βασίλης Μπισμπικης). Είναι ένας μοναχικος άνθρωπος που έχει τα πάθη του , τις αδυναμίες του. Και τα έχει έντονα όλα. Και τα καλά και τα κακά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στα λάθη που πληγώνουν τους γύρω τους, χωρίς να το θέλουν. Τέτοιος είναι και ο Σήφης, καλός άνθρωπος, υποστηρικτικός, δοτικός, μα και επιπόλαιος, όσον αφορά τις αδυναμίες του σε αυτή την ζωή. Τα υπόλοιπα θα πρέπει ,δυστυχώς και ευτυχώς , να τα δούμε μαζί στον Alpha, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

13. Τόσα χρόνια στον χώρο της ηθοποιας έχεις να μας πες κάποιο αστείο ευτράπελο από την δουλειά; 

Να χουμε ώρες να λέμε. Πάντως αξέχαστη στιγμή θα μου μείνει όταν , βρισκόμουν στην Επίδαυρο για τις τελικές πρόβες πριν την πρεμιέρα με το έργο “ΑΧΑΡΝΗΣ” , σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Ταυτόχρονα είχα γύρισμα σε μια συμπαραγωγή του Netflix, στην ταινία “That is Mahalakshmi”, που θα κυκλοφορήσει φέτος. Την μέρα λοιπόν της γενικής πρόβας, κατά κόσμο τζενεραλε, ήμουν έξι η ώρα το πρωί στο Χαλάνδρι , και το γύρισμα θα τελείωνε στις τρεις για να είμαι εκεί η ώρα στην γενική στην Επίδαυρο. Ελάχιστοι άνθρωποι γνωριζαν ότι δεν βρίσκομαι εκεί. Το γύρισμα λόγω βροχής άργησε να τελειώσει κατά μια ώρα. Αλλά και παλι σωζόταν. Βγαίνω με το αυτοκίνητο στην Αθηνών Κορίνθου, και λόγω της βροχής , έχουν γίνει κατολισθήσεις και όλα τα αμάξια οδηγούνται μέσα από περιφερειακούς. Για να μην τα πολυλογω , για καλή μου τύχη είχε βροχή και στην Επίδαυρο και άργησε να ξεκινήσει η πρόβα, γιατί εγώ έφτασα στο θέατρο 9 παρά τέταρτο!! Μου είχαν κοπεί τα πόδια. Το αστείο είναι ότι με το που μπαίνω στο χώρο, με πετυχαίνει ο κύριος Τσιάνος, και με ρωτάει “Νικολακη μου, που ήσουνα δεν σε είδα;”!!!! Τι να απαντησεις….! Του είπα λοιπόν, ” Ξέχασα το κινητό στο ξενοδοχείο κύριε Κώστα και είχα παει να το πάρω”. Κάπως έτσι κάναμε την γενική μας και όλα πήγαν καλά.

14. Είσαι πολυπράγμων Θεατρικά ή Τηλεοπτικά ετοιμάζεις κάτι άλλο;

Θεατρικά, είμαστε στις συζητήσεις με την Κωνσταντίνα Νικολαιδη , μια συνεργάτη που έχω την χαρά να δουλεύω μαζί της χρόνια, για ένα υπέροχο κλασικό έργο, που θέλουμε να το ξεκινήσουμε λογικά μετά το Πάσχα. Κάπως εχόντων των πραγμάτων. Πρόκειται για μια δουλειά που για μένα ήταν όνειρο από πάντα, και μου έδωσε μεγάλη χαρά η Κωνσταντίνα όταν αποφάσισε ότι θέλει να το κάνουμε μαζί.
Τηλεοπτικά , έχω τώρα την έννοια μου και την προσήλωση μου στο “Αυτή η νύχτα μένει”  και στο να κάνω ότι καλύτερο μπορώ εκεί. Υπήρξε μια πολύ όμορφη και ωραία πρόταση από μια σειρά του Μέγκα που θα γυριστεί το καλοκαίρι, αλλά ακόμη μη είναι αρκετά νωρίς.
Πάντα θα σκέφτομαι να ετοιμάζω πράγματα. Να ψάχνω ωραίες δουλειές. Θέλω να φτιάξω και μια μουσικοθεατρική παράσταση, που έχω στον νου μου αρκετό καιρό, απλώς περιμένω λίγο να πάρει το πρόγραμμα μου μια ροή, ώστε να κάτσω να ασχοληθώ αναλυτικά.

15. Κάνε μια ερώτηση μόνος σου στον εαυτό σου κι απάντησε την ;
Τι χρειάζομαι για είμαι καλά;

Αγάπη, φροντίδα, θετική ενέργεια και λίγους υπέροχους ανθρώπους δίπλα μου.

16.  Δώσε μια ευχη για το fourketa.gr ;

Εύχομαι να συνεχίσετε να “ασχολείστε” με μας , με το θέατρο, με την τέχνη. Να δίνετε βήμα εκεί που θεωρείτε ότι υπάρχει λόγος και να στηρίζετε οτιδήποτε έχει να πει κσι να προσφέρει κάτι καλό σε όλους μας. 

21/10/2022

Aπο την Βασιλική Δρακοπούλου