Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την μουσική;

Ξεκίνησα μαθαίνοντας πιάνο από 5 χρονών. Υστερα ήρθαν τα ανώτερα θεωρητικά, το δίπλωμα της σύνθεσης κι η διεύθυνση ορχήστρας. Δεκαετίες μελέτης κι επίμονης αναζήτησης. Ήθελα να έχω ολοκληρώσει όλες μου τις σπουδές μέχρι να νιώσω πρώτα εγώ έτοιμος να ασχοληθώ με την δισκογραφία. Πάνω απ’όλα πρέπει να υπάρχει  σεβασμός απέναντι στο ίδιο σου το έργο και φυσικά η ευθύνη που οφείλουμε όλοι απέναντι στον κόσμο όταν παρουσιάζουμε το έργο μας. Αυτό για μένα σημαίνει να έχεις την γνώση και την κατάρτιση ως εφόδια ώστε να μπορείς να το υποστηρίξεις καθολικά και να είσαι μέσα σου σίγουρος πως πέτυχες το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη περίοδο της καλλιτεχνικής σου ηλικίας.

Πες μας τα νεα σου επαγγελματικα σχέδια σου;

Μόλις κυκλοφόρησε από τον Μετρονόμο ένας νέος δίσκος που υπογράφω την μουσική με τίτλο « Στα λόγια η ψυχή» με ερμηνεύτρια την Ερωφίλη και σε στίχους των Δημήτρη Αναγνωστόπουλου, Πόπης Μαγουλά- Γαιτάνου, Ηλία Μάστορη και Αντώνη Παπακωνσταντινίδη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μετά από πολύ κόπο κι αμέτρητες ώρες εργασίας  φθάνει στον κόσμο μια δισκογραφική δουλειά την οποία αγαπάμε και πιστεύουμε πολύ. Ευχόμαστε να την αγαπήσει ο κόσμος όσο κι εμείς. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα, τολμώ να πω πως οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου είναι εξαιρετικά θετικές. Από εκεί και πέρα, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες στην Αθήνα και στην επαρχία παρουσιάζοντας τα τραγούδια του δίσκου – κι όχι μόνο, επιπλέον και με τραγούδια που αγαπάμε πολύ – μαζί με την Ερωφίλη και  τον Βασίλη Γισδάκη που είναι κι ο ερμηνευτής του πρώτου μου συνθετικού δίσκου με τίτλο «Της ημέρας τα σκοτάδια». Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα πράγματα που αυτή την περίοδο σχεδιάζονται αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για αυτά.

Ποια ειναι τα όνειρα σου για το μέλλον;

Δεν μπορώ να πω πως έχω προσωπικά όνειρα, έτσι όπως με ρωτάς. Ως δημιουργός, πρώτο μου μέλημα είναι  – τι άλλο – να δημιουργώ μουσική κι έπειτα να εργάζομαι για την υλοποίηση της. Τα όνειρα που έχω πιο πολύ θα τα χαρακτήριζα συλλογικά. Δηλαδή, ελπίζω σε έναν καλύτερο κόσμο για εμάς και τις μελλοντικές γενιές. Κι όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και δεκαετίες η χώρα μας χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Πρέπει να βρεθούν οι άνθρωποι που σε θεσμικό επίπεδο θα τις κάνουν.

Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, αλλά ουτοπία για μένα είναι το « μη πραγματοποιήσιμο» και όχι το «απραγματοποίητο». Η διαφορά είναι θεμελιώδης. Το « μη πραγματοποιήσιμο» είναι κάτι που είτε είναι απαγορευμένο, είτε απλώς δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα. Από το να  ονειρευόμαστε αορίστως ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τους συνανθρώπους μας, ας αρχίσουμε να αγωνιζόμαστε συγκεκριμένα για αυτό. Ο καθένας μας με όποιον τρόπο μπορεί…

Η μουσική ειναι σαν τον έρωτα, εμπνέεσαι απο αυτον για να γράψεις και να παίζεις μουσική;

Φυσικά, ποιος δεν εμπνέεται από τον έρωτα;

Απο που εμπνέεσαι; ποια ειναι τα ερεθίσματα σου;

Εμπνέομαι από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου. Αγαπώ τους ανθρώπους, μιλάω μαζί τους, ακούω όσα μού λένε. Οι δημιουργοί είμαστε άνθρωποι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την κοινωνία. Την ίδια αγωνία έχουμε όλοι μας για το παρόν και το μέλλον. Αφουγκράζομαι τους ανθρώπους, τις ιστορίες τους, το πάθος τους για την ζωή, τον θυμό τους για την αδικία, την απογοήτευσή τους για το ανεκπλήρωτο. Με αυτή την συναισθηματική φόρτιση που απορροφώ δημιουργείται μουσική.  Καταλήγω πια να σου πω πως επί της ουσίας, εμπνέομαι από τους ανθρώπους.

 Μια ευχή για το 1 χρόνο www.fourketa.gr

Χρόνια πολλά. Η παρουσία σας είναι αναγκαία και πολύτιμη. Εύχομαι να συνεχίσετε  με την ίδια αγάπη να κοινωνείτε τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα.Από 5 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική και το κλασσικό πιάνο

όπου και πήρε το Δίπλωμα Πιάνου με Αριστείο και Πρώτο Βραβείο Εξαιρετικης Επιδοσης  από το Εθνικό Ωδείο, με καθηγήτρια την Μυρτώ Μαυρίκου.

 

Παράλληλα,τελειώνει τα Ανώτερα Θεωρητικά μαθήματα και παίρνει τα Πτυχία Αρμονίας,Αντίστιξης και Φούγκας με Άριστα και ειδική μνεία για να συνεχίσει μαθήματα Σύνθεσης κι Ενορχήστρωσης στο Royal College of Music του Λονδίνου.Ο κύκλος των σπουδών του ολοκληρώνεται με το Δίπλωμα Σύνθεσης στις τάξεις των Θεόδωρου Αντωνίου, Μπάμπη Κανά και Νίκου Παναγιωτάκη και το Δίπλωμα Διεύθυνσης Ορχηστρας DipLCM από το London College of Music.

 

Έχει γράψει πλήθος έργων όπως σονάτες για πιάνο, μουσική δωματίου, συμφωνικά ποιήματα, μουσική για πολλά ensemble, χορικά τραγωδιών, χορωδιακά με ορχήστρα, μία συμφωνία, soundtracks για κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους,μουσική για θέατρο καθώς και πολλά τραγούδια.Το χειμώνα του 2014 κυκλοφόρησε η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Της ημέρας τα σκοτάδια» με ερμηνευτή τον Βασίλη Γισδάκη και τον Νοέμβριο του 2018 κυκλοφορεί την δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Στα λόγια η ψυχή» με ερμηνεύτρια την Ερωφίλη.

Συνέντευξη απο την Βασιλικη Δρακοπουλου