26 Φεβρουαρίου 2018

Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ σε σκηνοθεσία Γιώργο Σκεύα .

By Βασιλική Δρακοπούλου

Η παράσταση της σεζόν!

Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν, η θρυλική ταινία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ με τη Χάνα Σιγκούλα στον ομώνυμο ρόλο, χρησιμοποιεί ως φόντο τη Γερμανία, από το τέλος του πολέμου και την ολοσχερή καταστροφή της χώρας μέχρι την επανεκκίνησή της και τη μεγάλη άνθηση του περίφημου «οικονομικού θαύματος».

Η Μαρία Μπράουν, μια γυναίκα αδίστακτη και κυνική, κοιτάζει προς το μέλλον αρπάζοντας κάθε ευκαιρία που πέφτει στην αντίληψή της ώστε να αποδράσει από τη φτώχεια και να αναρριχηθεί στην κορυφή του πλούτου και της οικονομικής εξουσίας. Με τον άντρα της Χέρμαν δηλωμένο νεκρό στο Ανατολικό Μέτωπο, συνδέεται με έναν βιομήχανο υφασμάτων και δουλεύοντας γι’ αυτόν η καριέρα της εκτοξεύεται. Όταν ο Χέρμαν επιστρέφει ζωντανός, τα πράγματα παίρνουν τέτοια τροπή ώστε η αδίστακτη γυναίκα μετατρέπεται σε θύμα του ίδιου της του εαυτού και της ανεξέλεγκτης μοίρας.

Η μεταγραφή του κινηματογραφικού έργου από τον σκηνοθέτη Γιώργο Σκεύα σε θεατρικό έργο επαναφέρει το ενδιαφέρον για την ταινία του 1979 και τις κοινωνικο-πολιτικές παραμέτρους της εποχής στην οποία αναφέρεται.