16 Ιουλίου 2019

Οδική Ασφάλεια το καλοκαίρι:Tρείς απλές απαντήσεις στις ερωτήσεις μας απο τον Κ. Γιαννούκα Χρήστο

By Βασιλική Δρακοπούλου

Οδική Ασφάλεια το καλοκαίρι:Tρείς απλές απαντήσεις στις ερωτήσεις μας απο τον Κ. Γιαννούκα Χρήστο,Εκπαιδευτή Οδήγησης&Κυκλοφοριακής Αγωγής,Μέλος της Ευρωπαικής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας και αρθογράφο σε θέματα ασφαλούς κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.

Ποιες είναι οι πιο συχνές παραβάσεις του ΚΟΚ που συναντάμε το καλοκαίρι;

Το σύνδρομο της παντόφλας: Όσο σίγουροι και αν είμαστε για τις ικανότητες μας στην οδήγηση , το να οδηγούμε με παντόφλες είναι άκρως επικίνδυνο. Η αίσθηση που έχει το πόδι στο πεντάλ με παντόφλες δεν είναι σωστή και το παραμικρό γλίστρημα ή «δίπλωμα» τους μπορεί να κοστίσει. Για το λόγο αυτό οδηγούμε με κλειστά παπούτσια

Οδήγηση χωρίς ζώνη: Η ζώνη είναι γνωστό ότι σε περίπτωση ατυχήματος-δυστυχήματος σώζει ζωές. Ατυχήματα-δυστυχήματα όμως δεν συμβαίνουν μόνο στις μεγάλες αποστάσεις αλλά και στις μικρές. Ειδικά στις μικρές γιατί δεν έχουμε 100 % την προσοχή μας στο δρόμο.

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ: Είναι μια πολύ κακή συνήθεια των Ελλήνων μετά από βραδινή έξοδο και κατανάλωση αλκοόλ να επιστρέφουν στο σπίτι με αυτοκίνητο, ειδικά το καλοκαίρι το φαινόμενο αυτό είναι ακόμη πιο συχνό. Αν ένας οδηγός με πλήρης τις αισθήσεις του , έχει αρκετές πιθανότητες να εμπλακεί σε ατύχημα , πρέπει να αναλογιστούμε τις πιθανότητες ενός μεθυσμένου. Γρήγορη οδήγηση σε κατοικημένες περιοχές: Τους καλοκαιρινούς μήνες που οι δρόμοι ερημώνουν οι αισθήσεις μας χαλαρώνουν καθώς πιστεύουμε ότι δε χρειάζεται την ίδια προσοχή η οδήγηση. Ωστόσο αυτό είναι μεγάλο λάθος καθώς η χαλαρότητα αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα, καθώς τείνουμε να παραβαίνουμε τα όρια ταχύτητας και να παραβλέπουμε τα σήματα οδικής κυκλοφορίας και τους φωτεινούς σηματοδότες.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την κυκλοφορία μας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ως πεζοί και ως οδηγοί στους δρόμους της πόλης και της επαρχίας;

Συχνό φαινόμενο πλέον τους καλοκαιρινούς μήνες τα ατυχήματα-δυστυχήματα τόσο στους επαρχιακούς δρόμους όσο και στους δρόμους της πόλης. Η αιτία είναι μια: Η έλλειψη προσοχής. Οι οδηγοί στην πόλη σκεπτόμενοι ότι η κυκλοφορία είναι μειωμένη τείνουν να μην προσέχουν το ίδιο καθώς οδηγούν και είναι πιο επιρρεπείς στις παραβάσεις του ΚΟΚ. Αντίστοιχα, στους επαρχιακούς δρόμους οι τοπικοί κάτοικοι έχοντας την αίσθηση ότι ο δρόμος τους ανήκει οδηγούν επικίνδυνα εις βάρος τόσο των ίδιων όσο και των παραθεριστών. Όσον αφορά τους πεζούς, η προσοχή τους θα πρέπει να είναι διπλή αφού ο συνδυασμός των παραπάνω και η δική τους μειωμένη προσοχή μπορεί να οδηγήσει σε αναπάντεχα-δυσμενή ατυχήματα.

Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε τα παιδιά μόνα τους στο αμάξι το καλοκαίρι;

Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στη ζέστη γιατί η ικανότητα του να δροσίζονται μέσα από την έκκριση ιδρώτα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη όσο στους ενήλικες. Επομένως, ακόμα και δύο λεπτά μπορούν να αποβούν μοιραία. Σε ένα κλειστό χώρο όπως είναι η καμπίνα του αυτοκινήτου η καλοκαιρινή θερμοκρασία μπορεί να γίνει ακόμα πιο καυτή μέσα σε δευτερόλεπτα.

Η ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως η ζαλάδα, η έλλειψη προσανατολισμού, σύγχυση, κρίση και απώλεια αισθήσεων. Ο κίνδυνος για θερμοπληξία και θάνατο του παιδιού στο αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά μεγάλος, ακόμη και όταν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοικτά. Αυτό συμβαίνει γιατί η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει 20 βαθμούς σε μόλις 10 λεπτά και 40 βαθμούς μέσα σε μία ώρα, όταν τα παράθυρα είναι κλειστά! Ακόμη, όμως, και με ανοιχτά παράθυρα, τα παιδιά διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο καθώς η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει σε επικίνδυνα και θανατηφόρα επίπεδα. Αυτό που πρέπει να θυμάστε πάντα είναι ότι δεν τα αφήνουμε μόνα ούτε για δύο λεπτά.

Απο τον Χρήστο Γιαννούκα