23 Φεβρουαρίου 2021

Ο Γιάννης Αργυρόπουλος μιλάει για το βιβλίο του “Μάτι – Πυρ και Ύδωρ” στο fourketa.

By Βασιλική Δρακοπούλου

Γειά σου Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ που μιλάς στην fourketa.gr για την εμπειρία σου που την αποτυπώσες στο βιβλίο “Μάτι πυρ και ύδωρ” από της έκδοσεις Μαραθια, πες μας λίγα λόγια για το συμβάν;

Καλησπέρα Βασιλική. Nα σε ευχαριστήσω κι εγώ για το “βήμα” που μας δίνεις.
Θα μου επιτρέψεις να σου πω πως το συγκεκριμένο βιβλίο , πέραν του ότι είναι μια μοναδική και ανεπανάληπτα τραγική εμπειρία, είναι και μια συνεργασία με την φίλη μου, συμμαθήτρια και Εκδότρια των Εκδόσεων Μαραθιά, Χρύσα Γκιώνη . Χωρίς εκείνη, ίσως σήμερα δεν συζητούσαμε για αυτό ως βιβλίο, αλλά μονάχα ως ατομική μου εμπειρία.
Μετά από την εισαγωγή μου, θα σου έλεγα , πως σήμερα 2 1/2 χρόνια μετά από εκείνη την τραγική μέρα όπως και νύχτα της 23 Ιουλίου 2018, λίγοι είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τι συνέβη.
Σίγουρα πλέον έχουν κατασταλάξει και οι σκέψεις, όπως και έχουν αποδοθεί και κάποιες ευθύνες.
Ίσως ατιμώρητες ακόμη, ίσως τις μετατώπισαν σε εξιλαστήρια θύματα της πολιτικής και μικροπολιτικής, αλλά έχουν πλέον και ονοματεπώνυμο.
Η δική μου λοιπόν πραγματική ιστορία, εξελίχθηκε την ημέρα που κάηκε η Αττική, αλλά στο Μάτι υπήρξε ξεκλήρισμα οικογενειών.
Πλέον 103 άνθρωποι έχουν καταγραφεί ως τα θύματα εκείνης της ημέρας που έχασαν ανεπίτρεπτα την ζωή τους .
Πολλοί περισσότεροι δε , κατάφεραν να επιβιώσουν, άλλοι με τραυματισμούς , άλλοι με πόνο και μνήμες που τους κυνηγούν ακόμη και άλλοι ηθελημένα ή μη να έχουν ή να προσπαθούν να ξεχάσουν.

Το φανταζόσουν ποτέ ότι θα βιωνες έναν τόσο δύσκολο περιστατικό;

Θα σου πω αυτό που είναι αυτονόητο. Δεν περίμενα ποτέ στην ζωή μου, πως θα το ζήσω. Δεν περίμενα ποτέ πως θα ήμουν στην θάλασσα για τόσες ώρες, χωρίς φυσικό φως, χωρίς να έχω επίσης την όρασή μου, να είμαι μόνος και να παλεύω με τις σκέψεις μου, τις φοβίες μου , την αγωνία μου. Αν με ρωτούσες σήμερα , χωρίς να έχω την συγκεκριμένη εμπειρία, θα σου έλεγα πως “πιστεύω πως θα τα κατάφερνα” .
Θεωρώ τον εαυτό μου μαχητή και ικανό . Με καθαρή σκέψη και αφοσιωμένο στον στόχο.

Πιστευεις ότι σε έσωσε η φυσική σου κατάσταση που επιβίωσες 5 ώρες μέσα στην θάλασσα σε πόσες δύσκολες συνθήκες;

Είναι κάτι που το θεωρώ σίγουρο πλέον. Ξέρεις , εντελώς ερασιτεχνικά αθλούμαι από πέντε έως και τις επτά ημέρες της εβδομάδας.
Περισσότερο τρέξιμο στο βουνό ή στην παραλία της Νέας Μάκρης και λιγότερο ποδήλατο, κολύμπι ή άλλες εναλλακτικές μορφές άθλησης.
Αν τύχαινε να έχω αρκετά παραπανίσια κιλά, αν οι μύες μου ήταν κοκκαλομένοι και ανενεργοί για χρόνια, αν οι αναπνοές μου δεν ήταν δοκιμασμένες , το θεωρώ σίγουρο πως , αν δεν “έφευγα” από κούραση , θα με κατέβαλε κάτι άλλο.
Σίγουρα όμως δεν θα κρατούσα στο νερό για τόσες ώρες.

Τώρα θα σου κάνω μια ερώτηση που θέλω να την απαντήσει η σύζυγος σου και τα δύο σου παιδιά… Αυτές τις δύσκολες ώρες πως το διαχειριστικαν; Νόμιζαν ότι έφυγες από την ζωή;

Κοίτα , στην αρχή , μετά την επικοινωνία που είχαν με τον φίλο Δημήτρη και το άκουσμα πως είμαι στο νερό, νόμιζαν πως απλά είμαι κάπου χωρίς να κινδυνεύω.
Όσο ο χρόνος περνούσε, με καλούσαν στο κινητό και δεν απαντούσα, θεώρησαν πως είμαι κάπου και βοηθώ κόσμο να σωθεί.
Μετά από 2-3 ώρες, οι στιγμές ήταν γεμάτες αγωνία. Δεν γίνεται να περιγράψεις κάτι τέτοιο, όσο και αν το νιώθεις.
Περνάνε τα πάντα από το μυαλό του ανθρώπου εκείνες τις στιγμές και ιδιαίτερα υπό τέτοιες συνθήκες, περνά το χειρότερο.

Που αφιερωνεις το βιβλίο σου;

Το βιβλίο δεν είναι γραφή ενός συγγραφέα, απλά ενός απλού ανθρώπου που κατάφερε να επιβιώσει από μια άσχημη περιπέτεια και να βγει αλώβητος.
Θα σου πω επίσης, πως με την ανάγνωση, την δημοσίευση και το επαναλαμβανόμενο διάβασμα, έχω αρχίσει και θυμάμαι και κάποιες ακόμη λεπτομέρειες που θα μπορούσα να έχω γράψει.
Αυτές τις ξέχασα….
Αυτό που δεν μπορώ να ξεχάσω, είναι ο Βίκτωρας , το νέο αυτό παιδί που έτυχε να βρεθώ μαζί του στην θάλασσα , υπό αυτές τις συνθήκες και να χαθεί τελικά για πάντα από την ζωή.
Αν λοιπόν χωρίσω σε 100 κομμάτια αυτό το βιβλίο, το 91% θα το αφιερώσω σε εκείνον, γιατί σε πληροφορώ, πως κάθε στιγμή που ακούω για τις φωτιές στο Μάτι, πάντα μου έρχεται στην μνήμη το όνομα και η ύπαρξή του.
Το υπόλοιπο στην οικογένειά μου, που στάθηκα και εγώ τυχερός και εκείνοι για να με έχουν ακόμη δίπλα τους.

Τελειώνοντας θέλω να δώσεις μια ευχή για το www.fourketa.gr;

Η ευχή μου, δεν θα είναι για το site σου, όσο για εσένα την ίδια.
Η δημοσιογραφία είναι περίεργη. Είναι στυγνή και πολλές φορές κίτρινη. Θέλει ώρες από την ζωή σου, από τον ελεύθερο χρόνο σου , όπως και αφοσίωση.
Σου εύχομαι λοιπόν , να κάνεις αυτό που αγαπάς, να προσπαθείς να είσαι ευχάριστη και γλυκόλογη , χωρίς να δημιουργείς έχθρες .
Μακριά από τους μίζερους ανθρώπους και να είσαι πάντα υποψιασμένη.
Να σε ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και να περνάς καλά.

Λίγα λόγια για το Γιάννη Αργυρόπουλο

Ο Γιάννης είναι 32 χρόνια Διοικητικός υπάλληλος στην Ιδιωτική τηλεόραση (Mega Channel – Alpha tv)
-Είναι διαχειριστής του αθλητικού site www.freerun.gr
-Έχει το δικό του κανάλι στο youtube , με αθλητικού και όχι μόνο videos
https://www.youtube.com/channel/UCnC0YV7l9f21fsZsU893RsA
-Είναι ερασιτέχνης δρομέας μεγάλων αποστάσεων και συνδιοργανωτής αγώνων λαϊκού αθλητισμού.
Instagram λογαριασμός – https://www.instagram.com/john_argiropouloss/
-Η σελίδα του για το βιβλίο του είναι αυτή
https://www.facebook.com/matipyrkaiydor
και
https://www.protoporia.gr/argyropoylos-giannhs-mati-pyr-kai-ydwr-9786188442740.html