13 Νοεμβρίου 2020

Κώστας Κρομμύδας: «H’ αγαπάς κι αυτός είναι ο κανόνας σου ή δεν αγαπάς»

By EVI MAKAVELOU

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον συγγραφέα και ηθοποιό, Κώστα Κρομμύδα.

Ευγενικός, φιλικός και άμεσος, μας μίλησε στο fourketa.gr, για το τελευταίο του βιβλίο “Εβόρα” κι όχι μόνο…

Κύριε Κρομμύδα, με τι ασχολείστε αυτήν την περίοδο; Να περιμένουμε νέο βιβλίο από εσάς;

Η παρούσα χρονική περίοδος είναι άκρως παραγωγική για μένα αφού πέρα από το ότι γράφω πυρετωδώς το επόμενο βιβλίο μου, έχω τελειώσει μόλις και μία σειρά μαθημάτων (masterclass) σε μορφή βίντεο, που θα απευθύνονται σε ανθρώπους που είτε γράφουν, είτε έχουν γράψει ένα βιβλίο και δεν ξέρουν πώς να προωθήσουν την δουλειά τους.

Γενικότερα σε αυτά τα βίντεο, που θα είναι σύντομα διαθέσιμα, προσπαθώ με απλά λόγια να λύσω κάποιες απορίες σε όλους αυτούς, εξηγώντας πώς δημιουργείται ένα βιβλίο και το πώς μπορεί αυτό να γίνει μια πολύ μεγάλη επιτυχία.

Μαθήματα δημιουργικής γραφής, λοιπόν, για ποιες ομάδες ανθρώπων;

Το masterclass απευθύνεται σε όσους αγαπούν το διάβασμα, σ’ όσους γράφουν, σε όσους έχουν γράψει, αλλά και σε όσους αναζητούν τρόπους να προωθήσουν την δουλειά τους.

Στα βίντεο αναλύονται όλα τα προβλήματα και οι πρώτες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν, αλλά και έξυπνα τρικ για να πετύχουν πιο εύκολα τον σκοπό τους.

Τα δικά σας συναισθήματα κάθε φορά που γράφετε ένα βιβλίο, αλλά κι όταν το βλέπετε επιτέλους στα βιβλιοπωλεία;

Σα να περιμένεις εννέα μήνες για να γεννηθεί το παιδί σου και όταν τελικά φτάνει αυτή η στιγμή που το κρατάς στα χέρια σου σκέφτεσαι, «Τώρα αυτό είναι δικό μου;»…Πολύ μεγάλη χαρά και περηφάνια.

Το τελευταίο βιβλίο σας «Εβόρα» στο οποίο δεν πραγματοποιήθηκε παρουσιάση, λόγω της κατάστασης με το Covid19, έχει «μυρωδιά» φύσης, που οδηγεί τον αναγνώστη να εξερευνήσει την ψυχή του και τον εαυτό του. Πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτού του βιβλίου;

Έμπνευση για το βιβλίο αποτέλεσε ο ίδιος ο τόπος στον οποίο διαδραματίζεται το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής. Το καφέ-εστιατόριο «Εβόρα» που βρίσκεται στην Παναγίτσα της Έδεσσας είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Όταν βρέθηκα εκεί πρώτη φορά για μία παρουσίαση του «Μια νύχτα ακόμη», αυτόματα δημιούργησα και την αρχή της ιστορίας. Η έμπνευση έρχεται την ιδανική στιγμή, αρκεί να έχεις ανοιχτό μυαλό να την συλλάβεις.

Θα ήθελα λίγο να εστιάσουμε στον τίτλο του «Εβόρα». Όπως αναφέρει και η Αναστασία Μαχαιρίδου, ευώρα σημαίνει η καλή ώρα, η ιδανική στιγμή της ημέρας. Για σας τι χαρακτηρίζει μια στιγμή ως ιδανική;

Εβόρα σημαίνει η παχιά σκιά ενός δέντρου. Ωστόσο, στο βιβλίο μου υπάρχει και η απόδοση της καλής ώρας και ιδανικής στιγμής της ημέρας. Η ιδανική στιγμή μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή… Είναι ουσιαστικά η στιγμή της απόλυτης προσωπικής πληρότητας. Η στιγμή που νιώθεις ψυχή και σώμα εξαϋλωμένα.

Πώς επιλέξατε την Αριάδνη ως τον κύριο χαρακτήρα; Τι αντιπροσωπεύει;

Την Αριάδνη ουσιαστικά την δημιούργησα και δεν την επέλεξα. Όλη η ιστορία της Εβόρας χτίστηκε πάνω σε αυτόν τον εξαιρετικό χαρακτήρα. Δεν σας κρύβω ότι ήταν φορές που σκεφτόμουν να εξελίξω αλλιώς την πλοκή, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα ταίριαζε σε εκείνη.

Δεν πρόκειται για συνηθισμένο χαρακτήρα, μιας και η Αριάδνη ζει και αναπνέει έχοντας ως οδηγό την αγάπη. Έχει εναρμονιστεί με το περιβάλλον, με την φύση, την αφουγκράζεται, την αγαπά και πάνω απ’ όλα την σέβεται. Αγαπά τα απλά πράγματα γιατί σε αυτά αναγνωρίζει τον εαυτό της.

Διαβάζοντας κριτικές αναγνωστών για το «Εβόρα», παρατήρησα ότι όλοι συμφωνούν πως είναι το καλύτερό σας βιβλίο. Τους έκανε να μεταφερθούν στην ιστορία του. Ποια είναι λοιπόν με λίγα λόγια η πλοκή;

Χαίρομαι ιδιαίτερα να το ακούω αυτό. Νιώθω μεγάλη τιμή από την πληθώρα μηνυμάτων που λαμβάνω καθημερινά από τους αναγνώστες μου. Ουσιαστικά, το περιεχόμενο της Εβόρας είναι που την κάνει αρεστή σε όλο και περισσότερο κόσμο. Δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που δεν νιώθει την ανάγκη να έρθει κοντά στην φύση και να γεμίσει την ψυχή του από τα οφέλη της. Στην Εβόρα έχουμε πρωταγωνίστρια την Αριάδνη, μία γυναίκα που έχει επιλέξει να ζει κοντά στην φύση.

Η δουλειά της σχετίζεται άμεσα με αυτή, αφού ως ειδικός ευζωίας βοηθά τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, να αποκτήσουν ξανά ενσυναίσθηση, να λειτουργούν με οδηγό την αγάπη και να βρουν τον προορισμό της ζωής τους. Περίπου από την μέση του βιβλίου κι έπειτα βλέπουμε πώς η Αριάδνη καταφέρνει να ξεπεράσει ένα δυσάρεστο γεγονός στη ζωή της με το μεγαλείο της ψυχής της, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στο περιβάλλον και στη ζωή.

Εσείς ως αναγνώστης τι βιβλία διαβάζετε;

Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι αληθινές ιστορίες και γενικά τα βιβλία που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα. Μου αρέσει και γενικά κάθε βιβλίο που στο τέλος του θα έχω μάθει κάτι, θα με έχει ταξιδέψει και θα μου μείνει αλησμόνητο. Φυσικά αυτό δεν το γνωρίζουμε εκ των προτέρων, κι αυτή είναι η μαγεία της ανάγνωσης.. Το άγνωστο και το αναπάντεχο!

Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του παρόντος βιβλίου;

Όπως και στα προηγούμενα, από την στιγμή που θα γράψω την πρώτη λέξη μέχρι την στιγμή της έκδοσης, μεσολαβεί περίπου ένας χρόνος. Χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτο ότι έτσι πρέπει να γίνει, απλά τυχαίνει.

Έξι από τα βιβλία σας, έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Πώς το πετύχατε και πώς αισθάνεστε;

Εύκολα δεν θα έλεγα, αλλά η πίστη και η θέληση κάποια στιγμή δίνουν καρπούς. Σαφέστατα αισθάνομαι πολύ περήφανος που έχω ένα αξιόλογο διεθνές κοινό . Και δεν θα είχα πετύχει τίποτα αν δεν είχα δίπλα μου κάποιους ανθρώπους να στηρίξουν την προσπάθειά μου αυτή. Νιώθω τυχερός μεν αλλά δεν έχω αφήσει στην τύχη την ζωή μου. Κυνηγάω τις ευκαιρίες και έχω μάθει να αγωνίζομαι.

Είστε πατέρας, σύζυγος, ηθοποιός και συγγραφέας. Πώς αλληλεπιδρούν αυτοί οι «ρόλοι» μεταξύ τους;

Το να κρατήσεις ισορροπίες ανάμεσα στην δουλειά και στην οικογένεια είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο ανεξαρτήτως επαγγέλματος που ασκεί ο καθένας. Το μυστικό είναι απλό θα έλεγα.. Να μην κλέβεις στο ζύγι! Να μπορείς να αντιληφθείς πότε πρέπει να αφήσεις λίγο κατά μέρος την δουλειά και να αφοσιωθείς στην οικογένεια.

Αφιερώσατε το Εβόρα, στην μητέρα σας, που όπως λέτε σας δίδαξε με τον πιο απλό τρόπο την τέχνη της αγαπής. Τι σημαίνει για σας «αγαπώ» και τι κατέχουμε όλοι μας, αυτή την τέχνη;

Όπως λέω και στην Εβόρα, ή αγαπάς κι αυτός είναι ο κανόνας σου, ή δεν αγαπάς…

Φωτογραφικό υλικό: Κώστας Κρομμύδας

Η ιστοσελίδα του: www.kostaskrommydas.gr

www.facebook.com/Krommydascostas

Instagram: krommydaskostas