4 Δεκεμβρίου 2018

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ:”ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΩΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΣΤΟΧΟ”

By Βασιλική Δρακοπούλου

Eίναι από τους ανθρώπους εκείνους που το αποτέλεσμα της δουλειάς του κάθε φορά ορίζεται στο 200 τις εκατό, ξεπερνώντας τον εαυτό του και χαρίζοντας σε όλους μας ένα μοναδικό συναίσθημα ευχαρίστησης σε όποιο είδος και αν πειραματίζεται!

Ως άνθρωπος ξεχωρίζει για την απίστευτη θετικότητα του για τα πράγματα και για την ευγενική του παρουσία στον χώρο μέχρι και σήμερα.

Ο αγαπημένος Θανάσης Τσαλταμπάσης με αφορμή τις επιτυχημένες παραστάσεις του έργου “Η συμμορία των 5” στο Θέατρο Κιβωτός, μίλησε στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα!

Θανάση καλώς όρισες στο Checkinart! Έπειτα από έναν γεμάτο και άκρως επιτυχημένο χειμώνα με τον Τσάρλι Tσάπλιν βρίσκεσαι φέτος στο Θέατρο Κιβωτός με το έργο “Η συμμορία των 5”. Ποια είναι τα συναισθήματα σου για αυτή τη δουλειά και ποιες είναι οι εντυπώσεις που έχεις λάβει μέχρι στιγμής από το κόσμο;

Αυτή η δουλειά παρά τις δυσκολίες της, έχει μια μεγάλη μαγεία! Κατά τη γνώμη μου αν θες να τη υποστηρίξεις σωστά, είναι μια πολύ κοπιαστική και δύσκολη εργασία με την χαρά που κρύβει μέσα της να είναι τεράστια. Μέσα σε αυτές τις χαρές, είναι και οι αλλαγές σκηνοθετών, ρόλων, συνεργατών αλλά και κειμένων. Την περσινή σεζόν προέρχομαι από ένα έργο και ένα ρόλο που πιστεύω ότι θα με σημαδέψουν μια ζωή, τον οποίο δεν ξεχνάω σε καμία περίπτωση και με ακολουθεί όπως πολλοί ρόλοι και φέτος έρχομαι με κάτι εντελώς διαφορετικό και μια νέα συνεργασία με τον Γιάννη Κακλέα με τον οποίο συνεργάζομαι για πρώτη φορά στη ζωή μου. Χάρηκα πάρα πολύ που έγινε η αρχή αυτής της συνεργασίας γιατί μου απέδειξε ότι ήταν ακόμα καλύτερα από ότι το περίμενα.

Πρόκειται για μια καθαρόαιμη κωμωδία με μία αγγλική φινέτσα η οποία ξεκίνησε ως ταινία το 1955 και αργότερα το 2004 διασκευάστηκε θεατρικά και από και και έπειτα παίζεται παγκοσμίως σε πολλά θέατρα με την φετινή σεζόν να έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Θεωρώ ότι μιλάμε για ένα ευφυέστατο κείμενο στο οποίο έχει γίνει μια εξαιρετική διασκευή από τον Θοδωρή Πετρόπουλο με τον κόσμο από τις πρώτες μέρες να στηρίζει θερμά τη παράσταση μας και να γεμίζει το θέατρο, κάτι που μόνο χαρά μπορεί να μου δώσει.

Αυτή την περίοδο είμαι πολύ χαρούμενος γιατί σε 2 διαφορετικές βραβεύσεις, έλαβα το βραβείο για την ερμηνεία στο “Τσάρλι Τσάπλιν”, ένα έργο σταθμός για μένα. Παρότι δεν είμαι και σίγουρος για το κατά πόσο πιστεύω γενικότερα στα βραβεία γιατί για μένα το μεγαλύτερο βραβείο είναι το χειροκρότημα του κόσμου το οποίο θέλει πολύ κόπο να το κατακτήσεις, είναι πολύ όμορφο όταν έρχεται μια ηθική ικανοποίηση και για αυτό είμαι βαθιά περήφανος.

Πόσο εύκολο είναι για σένα να πεις ότι έπειτα από μια τεράστια παραγωγή όπως τον “Τσάρλι Tσάπλιν”, επιλέγεις να κάνεις κάτι το διαφορετικό θεατρικά και να μην πατήσεις σε κάτι ανάλογο που έκανε επιτυχία;

Αυτό είναι κάτι που πάντα το σκέφτομαι και πριν ακόμα τον Τσάρλι Tσάπλιν. Πιστεύω ότι το να μην πατήσεις σε κάτι ίδιο που είχε επιτυχία, είναι στο χέρι μου αλλά και σε όλων των ηθοποιών. Ακόμα και όταν νομίζουμε ότι δεν έχουμε την ευκαιρία της επιλογής,  θεωρώ ότι την έχουμε αρκεί να το αποφασίσουμε, να ξέρουμε εξαρχής τα θετικά και τα αρνητικά των αποφάσεων μας και να πράξουμε έτσι αναλόγως. Από την αρχή της πορείας μου επιλέγω τι κάνω, πολλές φορές ρισκάρω και μου αρέσει να διαφοροποιούμαι γιατί αυτό για μένα είναι νόμος στη δουλειά. Ακόμα και έναν ρόλο που ίσως φαινομενικά μπορεί να φανεί ότι μοιάζει με κάποιον άλλο, φροντίζω να τον χτίσω με τέτοιο τρόπο που στο τέλος να έχει μεγάλη διαφορά, κάτι που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για μένα. Διαφορετικά θα ήμουν με την κακή έννοια ένας “δημόσιος υπάλληλος” κάτι που δεν με αφορά καθόλου.

Παρόλο που η τακτική του “αυτό έπιασε και κρίθηκε επιτυχημένο άρα να το επαναλάβω ξανά”, ακούγεται πολύ τακτικά από τους έξω και από τον χώρο μας νομίζοντας πολλοί ότι αυτό επιθυμεί ο κόσμος, είναι κάτι που τελικά δεν είναι σωστό. Ο κόσμος θέλει να εκπλήσσεται από τους καλλιτέχνες και εγώ προσπαθώ  να εκπλήσσω πρώτα τον εαυτό μου και μετά το κοινό.

Στην περίπτωση που δεν έρθει μια πρόταση που να σε ικανοποιεί καλλιτεχνικά αλλά και ποιοτικά 100%, είσαι διατεθειμένος να βρεθείς εκτός χώρου για κάποιο χρονικό διάστημα;

Σε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση θα προτιμούσα να μείνω εκτός αλλά επειδή πια έχω βάλει και εγώ μπρος τις μηχανές μου και δεν περιμένω κάποιον να μου προτείνει κάτι, πολλές φορές δημιουργώ ο ίδιος προτάσεις για την δουλειά. Έχω επιλέξει αρκετές φορές κάτι που με εκφράζει καλλιτεχνικά με την τσέπη μου να είναι άδεια. Τώρα πια προσπαθώ να κάνω και εγώ τις δικές μου προτάσεις και να προτείνω κάποιες ιδέες σε κάποιους σκηνοθέτες που εκτιμώ ή να υλοποιώ και εγώ ο ίδιος κάποια νέα projects.

Έχεις περάσει από τον χώρο της τηλεόρασης στο παρελθόν με υπέροχες δουλειές που ακόμα και σήμερα ο κόσμος τις παρακολουθεί μέσω του διαδικτύου αλλά και μέσω των επαναλήψεων. Πως βλέπεις το σημερινό τηλεοπτικό πεδίο που η μυθοπλασία έπειτα από ένα χρονικό διάστημα, είναι πιο ενεργή με νέες σειρές σε πολλά κανάλια;

Παρατηρώ τελικά ότι η τηλεόραση κάπως συμπλέει και με την εποχή δηλαδή τώρα που η εποχή είναι ακόμα των “ισχνών αγελάδων” καθώς δεν έχει αλλάξει κάτι σε δραματικό βαθμό, έχουμε και το τηλεοπτικό πρόγραμμα σε ένα ανάλογο μοτίβο. Όταν είχαμε την εποχή των “παχιών αγελάδων”, είχαμε ‘ένα πρόγραμμα μέσα στο οποίο έβρισκες και τις κακές αλλά και πολύ καλές δουλειές γιατί τότε υπήρχε και μια ικανοποιητική χρηματοδότηση από τα κανάλια. Δυστυχώς επειδή σήμερα δεν υπάρχει το απαιτούμενο budget και επειδή η τηλεόραση είναι ένα μέσο που απαιτεί χρήματα γιατί έχει να κάνει με το κομμάτι της τεχνολογίας και τον τεχνικό εξοπλισμό, τα πράγματα είναι δύσκολα παρότι γίνονται αξιόλογες προσπάθειες. Μπορεί να γίνονται μεν προσπάθειες αλλά καταλαβαίνω ότι είναι πολύ οικονομικές οι παραγωγές που δεν μπορούν να ξεπηδήσουν σε ένα επίπεδο που να είναι ανταγωνιστικό ευρωπαικά. Για την χώρα μας και για την φάση στην οποία βρίσκεται το αποτέλεσμα είναι κάπως αναμενόμενο λόγω των όχι και τόσο υψηλών standards αλλά ευτυχώς κινείται κάτι  σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που δεν υπήρχε καν.

Έπειτα από το Daddy Cool στον Ant1, σου λείπει η τηλεόραση και το κομμάτι των τηλεοπτικών γυρισμάτων;

Γενικότερα μου λείπουν συναισθήματα και άνθρωποι. Δεν μπορώ να πω ότι μου λείπει η τηλεόραση με αυτή την έννοια. Λόγω του ότι απέχω τηλεοπτικά μόλις ένα χρόνο και επειδή έκανα μια ταινία το καλοκαίρι που θα προβληθεί τη περίοδο των Χριστουγέννων, δεν έχω νιώσει ότι απέχω αρκετό καιρό. Μου αρέσει να βρίσκομαι σε καλές δουλειές. Σίγουρα μου αρέσει η διαδικασία του γυρίσματος διότι λατρεύω τη δουλειά μου αλλά σε όλα προσπαθώ να κρατάω ένα μέτρο γιατί η τηλεόραση έχει τόση δύναμη που μπορεί να σε ανεβάσει αλλά και να σε και να σε κάψει στη συνείδηση του κόσμου.  Ήδη συζητάω για κάποια νέα projects αλλά μόνο αν γίνει με τις συνθήκες που επιθυμώ, θα μπω για γύρισμα.

Το κυνηγάω με τον τρόπο μου γιατί μου αρέσει αλλά μόνο αν γίνει μια αξιόλογη δουλειά με καλές συνθήκες και όχι για να βρεθώ απλά στη τηλεόραση. Απορώ κάποιους ηθοποιούς που λένε ” κάνω τηλεόραση για τα χρήματα”, κάτι που δεν με βρίσκει σύμφωνο καθώς το βλέπω με μια διαφορετική οπτική. Ακόμα και στο Daddy Cool το οποίο έγραψε η Τίνα Καμπίτση, βρέθηκα στο δημιουργικό κομμάτι και έτσι χτίσαμε αυτή τη σειρά όλοι μαζί με ένα κοινό τρόπο σκέψης αλλιώς δεν θα βρισκόμουν σε μια σειρά για να υπάρχω τηλεοπτικά. Το Daddy Cool ήταν μια δουλειά που με εξέφρασε πολύ καλλιτεχνικά και θεωρώ ότι έκανε πολύ καλή συντροφιά στο κόσμο.

Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή με το κομμάτι της επικοινωνίας να έχει μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο και στα social media. Εσύ έχοντας μια προσωπική σελίδα στο όνομα σου στο Facebook, πως βλέπεις από τη μεριά σου αυτή τη νέα τάση που ο καθένας πλέον θα γράψει τη γνώμη του/κριτική του μέσα από μια οθόνη;

Δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι ιδιαίτερα με αυτό το κομμάτι! Όπως κάθε νέο πράγμα έχει τα καλά του αλλά και τα κακά του, με το ίντερνετ να έχει φέρει μια γρήγορη επικοινωνία και ενημέρωση για οτιδήποτε χρειαστείς και να ενημερωθείς άμεσα για ότι συμβαίνει γύρω μας. Από την άλλη το να γράφει ο καθένας την γνώμη του με μια ασυδοσία, είναι κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου. Η αλήθεια είναι ότι τακτικά πέφτουν στο μάτι μου ηθελημένα είτε όχι σχόλια για δουλειές δικές μου ή άλλων συναδέλφων τις οποίες λαμβάνω τόσο-όσο υπόψιν μου. Από τις κριτικές πιο πολύ κρατάω το συναίσθημα που νιώθω όταν βγαίνω έξω και αυτά που θα μου μεταφέρει ο κόσμος γιατί αυτό είναι για μένα το πιο μεγάλο κριτήριο. Από κει καταλαβαίνω το παλμό που επικρατεί. Η ανωνυμία του ίντερνετ και η τάση του καθενός να λέει τη γνώμη του δημοσίως για όλα τα θέματα και να θεωρεί την γνώμη του “φοβερή” για κάποιο λόγο , με απωθεί.

Σε ακραία γεγονότα που έζησε η χώρα το τελευταίο διάστημα όπως ήταν οι θανάσιμες πυρκαγιές στο Μάτι αλλά και ο χαμός του νεαρού Ζακ στο κέντρο της Αθήνας, θα σκεφτείς να πεις την γνώμη σου δημοσίως μέσω του διαδικτύου ή θα φοβηθείς μήπως σε καταπιεί αυτή η δύνη των σχολίων;

Μπορεί να είμαι με έναν τρόπο δημόσιο πρόσωπο αλλά είμαι δημόσιο πρόσωπο ως ηθοποιός και έτσι θέλω να παραμείνω. Δεν έχω κάποιον άλλο στόχο. Αν μου ζητηθεί η γνώμη μου σε μια συνέντευξη και θεωρήσω σκόπιμο να την πω, θα το κάνω αλλιώς δεν νομίζω ότι πρέπει να πω τη γνώμη μου ντε και καλά επειδή είμαι γνωστό πρόσωπο. Το να πω τη γνώμη μου για κάτι που αφορά τη δουλειά μας θα το έκανα και πάλι υπό προϋποθέσεις γιατί δεν θέλω να λέω απλά τη γνώμη μου για να δείξω τις γνώσεις μου και να φιγουράρω στην επικαιρότητα.

Bάζεις όρια στο τι θα κάνεις;

Θέλω να τα φιλτράρω όλα και να αποφασίζω ανάλογα με το τι μου ταιριάζει την συγκεκριμένη στιγμή! Μπορεί να μου προτείνουν να παίξω σε ένα μιούζικαλ αλλά μεγάλη σημασία για μένα παίζει ποιος θα είναι ο σκηνοθέτης, ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές αλλά και ποιος υπογράφει το κείμενο για να πάρω τη τελική μου απόφαση. Μπορεί κάλλιστα να πω όχι σε ένα μιούζικαλ και να πω ναι σε κάποιο άλλο. Θεωρώ ότι σε κάθε είδος μπορείς να βρεις ένα καλό στοιχείο αλλά και ένα κακό αντίστοιχα ή μπορεί να μου γίνει μια πρόταση για ένα πολύ ιδιαίτερο έργο και οι συνεργάτες να μην είναι αυτοί που φαντάζομαι. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα πω το ναι επειδή  είμαι ναρκισσιστής και θέλω να κάνω τον συγκεκριμένο ρόλο. Σε μια πρόταση πάντα κρίνω με βάση των δεδομένων που έχω μπροστά, με βάση του ένστικτου μου και έτσι πράττω και παίρνω την απόφαση μου.

Σε μια περίοδο που οι δουλειές γύρω είναι μαζεμένες για όλους και επικρατεί μια στενότητα στις επαγγελματικές προτάσεις, δίνοντας έτσι μεγάλη βαρύτητα στο κομμάτι της εργασίας πως βρίσκεις την λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή ώστε να μην καπελώσει το ένα κομμάτι το άλλο;

Aυτό είναι κάτι που το βρίσκεις σιγά-σιγά μέσω της εμπειρίας και με το όσο κατασταλάζεις και μέσα σου γιατί μπορεί να είσαι 40 χρόνια ηθοποιός αλλά άμα δεν είσαι συγκεντρωμένος μέσα σου να μην μπορείς να το βρεις. Εγώ προσπαθώ να βρίσκω αυτή την ισορροπία αλλά ακόμα και όταν δεν τη βρίσκω τις κακές περιόδους του μυαλού μου, τις χρησιμοποιώ θετικά για τη δουλειά μου. Είναι μια δουλειά που οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σου, μπορείς να το μετατρέψεις σε θετικό και ακόμα και τις πιο στενάχωρες στιγμές μου, τις φιλτράρω για να τις χρησιμοποιήσω ως ηθοποιός οπότε πάλι κάτι καλό μου προσφέρουν.

Την ισορροπία την έχω βρει λίγο με τα χρόνια και δεν χάνω τον εαυτό μου. Θέλω να είμαι συνεχώς στο τριπάκι του να μπαίνω σε διαφορετικούς εαυτούς. Τα τελευταία χρόνια παρότι παραμένω εργασιομανής, κοιτάζω και τη προσωπική μου ζωή και παρατηρώ ότι όσο έχω ποιοτική προσωπική ζωή, αυτό μου κάνει καλό και στη καλλιτεχνική δημιουργία.

Θεωρείς ότι ένας άνθρωπος που δεν είναι ηθοποιός και δεν έχει τελειώσει μαι δραματική σχολή, μπορεί να δοκιμαστεί σε ένα σήριαλ ή σε μια παράσταση; Για σένα υπάρχει ένας διαχωρισμός;

Για το θέατρο οπωσδήποτε γιατί το θέατρο είναι μια τέχνη που πραγματικά απαιτεί σπουδή γιατί ακόμα και ταλέντο να έχει κάποιος, πρέπει κάπως να το εξελίξει για να βγει στην επιφάνεια καθώς υπάρχουν και τεχνικές που δεν μπορεί ο καθένας να αφομοιώσει. Από την άλλη η τηλεόραση  πιο πολύ κάνει συντροφιά στο κόσμο και παίζει με τα τηλεοπτικά πρόσωπα οπότε  σε αυτό το πεδίο δεν θα ήμουν απόλυτα αρνητικός όπως και στον κινηματογράφο που  πολλές φορές αναζητούν ένα ιδιαίτερο πρόσωπο και το βρίσκουν σε ένα τυχαίο άτομο που δεν είναι ηθοποιός αλλά ταιριάζει για ένα συγκεκριμένο πλάνο. Το θέατρο θέλει μια καθημερινή επανάληψη που εμπεριέχει μέσα την την ίδια ένταση και αυθορμητισμό και απαιτεί ένα τρόπο ζωής που δεν μπορείς να το δείξεις από την μια στιγμή στην άλλη. Προσωπικά στο θέατρο βάζω κόκκινη γραμμή ενώ στα άλλα είμαι ανοιχτός πάντα όμως υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Έχεις ακόμα και σήμερα ένα καλλιτεχνικό όνειρο;

Κάνω συνέχεια όνειρα και βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Δεν σταματάω να ονειρεύομαι και ούτε θέλω να σταματήσω και ποτέ μου. Σαφέστατα σκέφτομαι πράγματα τα οποία δεν αφήνω μόνο στο όνειρο αλλά προσπαθώ να τα υλοποιώ κιόλας. Δεν μου αρέσει να ονειρεύομαι δεινόσαυρους που δεν θα  βρω ποτέ αλλά πράγματα που εν δυνάμει είναι και υλοποιήσιμα. Κάνουμε μια δουλειά που αν πάψεις να ονειρεύεσαι και να είσαι ρομαντικός, είσαι απλά ένα εκτελεστικό όργανο και εγώ δεν θέλω να δω τον εαυτό μου έτσι. Θέλω να είμαι ένας ρομαντικός καλλιτέχνης που θέλει πρώτα να ικανοποιεί το καλλιτεχνικό του αίσθημα και αν αυτό με κάνει να καταφέρω να βιοπορίζομαι και να έχω μια ποιότητα ζωής τότε ακόμα καλύτερα για μένα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Έχουμε κάνει μια υπέροχη ταινία με τον Νίκο Ζαπατίνα ο οποίος είναι ο σκηνοθέτης και ο σεναριογράφος, με εμένα και τον Λευτέρη Ελευθερίου να βρισκόμαστε στους 2 βασικούς ρόλους η οποία προορίζεται να βγει στις αίθουσες την περίοδο των γιορτών. Πιστεύω ότι είναι μια ταινία που έχει κάτι το διαφορετικό και αξίζει πολύ να την δει ο κόσμος. Κάναμε ένα καταπληκτικό ντουέτο με τον Λευτέρη σε ένα υπέροχο μέρος όπως είναι η Νάξος και με μια ιδιαίτερη αισθητική στην εικόνα της κάτι που μας έχει κάνει όλους μας χαρούμενους. Παράλληλα προετοιμάζω μια νέα ταινία, την δεύτερη κατά σειρά στην οποία υπογράφω το κείμενο αλλά και τη σκηνοθεσία έπειτα από την Πέμπτη και 12 που για μένα είναι ακόμα ένα μεγάλο όνειρο. Επίσης κάνω συζητήσεις για μια τηλεοπτική δουλειά που αφορά το διάστημα της δεύτερης σεζόν αλλά ακόμα δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο.

πηγη checkinart.gr