11 Ιουνίου 2019

Η «Ελένη» του Ευριπίδη στο Κηποθέατρο Παπάγου

By Βασιλική Δρακοπούλου

Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 στις 20.30 στο Κηποθέατρο Παπάγου θα παρουσιαστεί από τους μαθητές της τρίτης τάξης του 1ου Γυμνασίου Παπάγου, η «Ελένη» του Ευριπίδη σε μετάφραση-σκηνοθεσία Τάσου Λέρτα.

Στην παράσταση συμμετέχουν 21 μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Τάξης του Γυμνασίου, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν στην προετοιμασία του έργου από εκπαιδευτικούς του σχολείου (φιλόλογο, μουσικό και καθηγήτρια φυσικής αγωγής), τον καταξιωμένο σκηνοθέτη και έμπειρους επαγγελματίες (βοηθούς σκηνοθέτη, ενδυματολόγο–σκηνογράφο), οι οποίοι εργάστηκαν όλοι εθελοντικά και με μεγάλο ενθουσιασμό. Αφορμή για την παράσταση αποτέλεσε η διδασκαλία του αρχαίου δράματος «ΕΛΕΝΗ», που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών των μαθητών της Γ’ τάξης και αποσκοπεί στην εξοικείωση των μαθητών με την αρχαία ελληνική λογοτεχνία.

Η παράσταση πρωτοπαίχτηκε στο Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου Παπάγου-Χολαργού, στις 6 Απριλίου 2019, στο πλαίσιο του εορτασμού του ετήσιου πλέον θεσμού «Ημέρες Νεολαίας 2019».
Ακολούθησε η συμμετοχή, κατόπιν επιλογής, της θεατρικής ομάδας του Γυμνασίου στο ΧΧV Διεθνές Φεστιβάλ Εφηβικού Δράματος στις Συρακούσες. Η παράσταση επί ιταλικού εδάφους δόθηκε στις 21 Μαΐου 2019 στο αρχαίο ελληνικό θέατρο της πόλης Palazzolo Acreide, όπου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το εφηβικό κοινό και τους εκπροσώπους του διοργανωτή ΙΝDA FONDAZIONE.

Το εγχείρημα των Συρακουσών όπως και η προγραμματισμένη για το Κηποθέατρο παράσταση δεν θα είχαν καταστεί υλοποιήσιμα χωρίς τη γενναιόδωρη χορηγία των εταιρειών «Ελληνικά Πετρέλαια» και την Αστική, Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «Αιγέας», και δίχως την ευγενική υποστήριξη της Αegean Airlines και του Φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών “Siountris School”. Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού έχει υποστηρίξει θερμά και έμπρακτα και τις τρεις παραστάσεις, ενώ ειδικά για την παράσταση του Κηποθεάτρου είναι και συνδιοργανωτής.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Μετάφραση: Τάσος Λέρτας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Καταλιακού, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Πελαγία Κατέλη,
Γ’ βοηθός σκηνοθέτη: Χρίστος Σαββάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μπέττυ Λυρίτη, Βασιλική Κεχαγιόγλου
Δημιουργία κοστουμιών: Χριστίνα Καλογεράκη
Μουσική: Μάρθα Παπαθεοδώρου (Καθηγήτρια Μουσικής), Πέτρος Τζάθας
Χορογραφία – Κινησιολογία: Αικατερίνη Κινιάκου (Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής)
Teaser: geonik
Φωτογραφίες: Βασιλική Δρακοπούλου
Γενικός Συντονισμός: Αικατερίνη Δημητροκάλλη (Φιλόλογος 1ου Γυμν. Παπάγου)
Διοικητικός Συντονισμός: Αγγελική Κοσμάτου (Διευθύντρια 1ου Γυμν. Παπάγου)

Παίζουν:
Αναστασία Βογιατζή – Ελένη,
Νεοκλής Παγιάντζας – Μενέλαος
Βέργος Γκουβάκης – Τεύκρος
΄Αλκης Βαλσαμίδης – Θεοκλύμενος
Χριστίνα Τσακλόγλου – Θεονόη
Βασιλική Σαββανάκη – Γερόντισα
Γιάννης Μακμίλλαν – Αγγελιαφόρος Α΄
Θάνος Παπαπαναγιώτου – Αγγελιαφόρος Β΄
Παναγιώτης Μερέας – Υπηρέτης
Γεώργιος – Φίλιππος Τσολακίδης – Κάστορας
Βασίλης Τόμα – Πολυδεύκης

Χoρός:
Κορυφαίες: Μυρτώ-Τζένη Μακμίλλαν
Φαίδρα Σκαλτσά
Μέλη: Ελένη Ανυφαντή, Νόννα Δημητρακοπούλου, Ελένη Κατερέλου, Νεφέλη Μαυράκη, Μαρία Παπαβαρσάμη, Μαρία Ρεμούνδου, Ναταλία Σαφάκα, Μαριάννα Σκυλάκη.