Η Αντιγόνη Καμπέρου μιλά με αφορμή το βιβλιο «Δημήτριος Καμπέρος – Ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου».

Η Αντιγόνη Καμπέρου μιλά με αφορμή το βιβλίο
«Δημήτριος Καμπέρος – Ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου».
στην δημοσιογράφο μας Βασιλική Δρακοπούλου
1. Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο ;
Έπειτα από τετράχρονη έρευνα στα αρχεία της Αεροπορίας, διαβάζοντας τα βιβλία παλαιών αεροπόρων και ακούγοντας τις αφηγήσεις ανθρώπων που τον έζησαν και αγάπησαν, συνέλεξα υλικό για να συγγράψω ένα ιστορικό αφήγημα. Ήταν ένα σύνθετο «ταξίδι» γιατί προσπάθησω να παντρέψω την ιστοριογραφία με τη μυθοπλασία, δίνοντας λογοτεχνική χροιά, καθώς μπόλιαζα την αφήγηση με δύο αφηγητές. Τον αφηγητή στο τρίτο πρόσωπο που αποτυπώνει μία πιο απόμακρη ματιά στα γεγονότα και τον αφηγητή «ως Καμπέρο» που δίνει μία πιο συναισθηματική φόρτιση με τον δυναμικό του χαρακτήρα.
Ο Δημήτριος Καμπέρος (1883-1942) ξαναπετάει με τα φτερά του βιβλίου μου. Υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος∙ θρύλος για τα κατορθώματά του τόσο σε πόλεμο όσο και σε περίοδο ειρήνης. Η μόνη του «τρέλα» ήταν η περιφρόνησή του για τον κίνδυνο και η λαχτάρα του να κατακτήσει τους αιθέρες. Με ενθουσιασμό και τόλμη, ο «τρελο-Καμπέρος» έσπασε τα ρεκόρ της εποχής του. Χάρη στα ριψοκίδυνα ακροβατικά του στον αέρα και στις τολμηρές πτήσεις που έκοβαν την ανάσα του μαγεμένου πλήθους, έμεινε στην ιστορία με την έκφραση «τρελοκαμπέρος» που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα για να χαρακτηρίσουμε κάποιον ασυγκράτητο και ατρόμητο.
Ο Πειραιώτης αεροπόρος μετέτρεψε το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο σε υδροπλάνο το 1912, καταρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στη διαδρομή Ύδρα-Φάληρο. Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο εκτελούσε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον εχθρό ρίχνοντας βόμβες χειρός μετατρέποντας το σε βομβαρδιστικό. Επικίνδυνα ακροβατικά σηματοδότησαν τον ατίθασο χαρακτήρα του, το ακούραστο πνεύμα, την εργατικότητά του, και το πηγαίο του χιούμορ. Λες και έδινε ζωή σ’ αυτό το «συρματένιο πουλί». Άνθρωπος και αεροπλάνο γίνονταν ένα και έσχιζαν τους αιθέρες προκαλώντας θαυμασμό και δέος! Τον εκτίμησαν και τον θαύμασαν για την προσήλωσή του στο καθήκον. Παραμένει ζωντανός στις καρδιές πολλών Ελλήνων και μας θυμίζει τη γενναία ψυχή του Έλληνα ακόμη και στις δύσκολες ώρες…
2. Αμα σας πουν Τρελοκαμπερο θα παρεξηγηθείτε;
Όχι βεβαία! Εγώ προσωπικά είμαι πολύ περήφανη γιατί η έκφραση προέρχεται απο το προσωνυμίο που έδωσε ο κόσμος στον Δημητριο Καμπερο τον πρώτο μας στρατιωτικό αεροπόρο που πηρε μερος στους Βαλκανικούς. Επειδή εκανε παράτολμες απογειώσεις, προσγειώσεις και επιδείξεις στον αέρα με το διπλανό του τρομάζοντας τον κοσμο που τον χάζευε. Για αυτον τον λογο τον ονομασαν “Τρελοκαμπερο” γιατι φοβόντουσαν μη πεσει και σκοτωθεί με τα παρατομα του.
3. Όταν τελειώνει ένα βιβλίο σας ποιος το διαβάζει πρώτος;
Καποιοι καλοι φίλοι που τυχαινει να αγαπουν το βιβλιο. Με γραψιμο, παρουσιασεις και φρεσκιες εμπνευσεις!
4. Μια ευχη για την fourketa.gr;
Παντα δημιουργικη, καινοτομα και δυναμικη! Συγχαρητηρια!
Απο την Βασιλική Δρακοπούλου
Οι εκδόσεις «ΜΈΝΑΝΔΡΟΣ» και η Αντιγόνη Καμπέρου παρουσιάζουν στο αναγνωστικό κοινό ένα σπάνιο ιστορικό αφήγημα με τίτλο «Δημήτριος Καμπέρος – Ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου».
Πολλοί χρησιμοποιούνε την έκφραση “τρελοκαμπέρος”… λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν από πού πηγάζει ο χαρακτηρισμός.
Ποιος ήταν ο Δημήτριος Καμπέρος; και γιατί «τρελο-Καμπέρος»;
- Σελίδες: 312
- Διάσταση: 17×24
- Εξώφυλλο: Μαλακό
- Τιμή: 16 ευρώ
- ISBN: 978-960-93-5593-3
Η μόνη του «τρέλα» ήταν η περιφρόνησή του για τον κίνδυνο και η λαχτάρα του να κατακτήσει τους αιθέρες, αλλά και να πολεμήσει υπερασπιζόμενος την πατρίδα του σε περιόδους πολέμου. Ο Δημήτριος Καμπέρος (1883-1942) υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος-θρύλος για τα κατορθώματά του τόσο σε πόλεμο όσο και σε περίοδο ειρήνης. Ο πρωτοπόρος ιπτάμενος, με ενθουσιασμό και τόλμη, έσπασε κάθε ρεκόρ της εποχής του. Χάρη στα ριψοκίδυνα ακροβατικά του στον αέρα και στις τολμηρές πτήσεις που έκοβαν την ανάσα, έμεινε στην ιστορία με την έκφραση «τρελοκαμπέρος» που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα για να χαρακτηρίσουμε κάποιον “ασυγκράτητο” και “ατρόμητο”.
Μάλιστα, ο Πειραιώτης αεροπόρος ήταν αυτός που μετέτρεψε το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο σε υδροπλάνο το 1912, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στη διαδρομή Ύδρα-Φάληρο. Επίσης, ένα από τα σπουδαία κατορθώματά του ήταν ότι στον Α ́ Βαλκανικό Πόλεμο εκτελούσε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον εχθρό, ρίχνοντας βόμβες χειρός και μετατρέποντάς το σε βομβαρδιστικό.
Η έκδοση αποτελεί ένα πραγματικά σημαντικό πόνημα, στο οποίο η συγγραφέας καταγράφει όλη τη ζωή, το σπουδαίο έργο του Δ. Καμπέρου, αλλά και το πόσο τον εκτίμησαν και τον θαύμασαν για το ακούραστο πνεύμα και την προσήλωσή του στο καθήκον. Παραμένει ζωντανός στις καρδιές πολλών Ελλήνων και μας θυμίζει τη γενναία ψυχή του πετώντας ξανά με τα φτερά αυτού του βιβλίου.
Η συγγραφέας, Αντιγόνη Καμπέρου, με σπουδές αγγλικής, γερμανικής και ιταλικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, είναι απόγονος του Δ. Καμπέρου και στήριξε την έρευνά της τόσο σε επίσημα αρχεία, όσο και σε μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον Δ. Καμπέρο.
Το βιβλίο αποτελείται από 312 σελίδες και περιέχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό, τόσο από το αρχείο πολέμου, όσο και από το οικογενειακό αρχείο.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΜΠΕΡΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα, κόρη του Ευάγγελου Καμπέρου δικηγόρου, γνωστού Πειραιώτη λογοτέχνη. Σπούδασε αγγλική, γερμανική και ιταλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και του Αμβούργου και κατόπιν συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Γενεύης στις Ευρωπαϊκές Σπουδές με διατριβή τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το διδακτορικό της εστιάστηκε στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δίδαξε αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά στη Γενεύη παράλληλα με τις σπουδές της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από δωδεκάχρονη παραμονή στο εξωτερικό, δίδαξε Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αγγλική ορολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Εμφανίζεται ως συγγραφέας με το πρώτο της ιστορικό αφήγημα «Τρελοκαμπέρος» το 2014 και κατόπιν με τη σειρά διηγημάτων «Του Νου κλωθογυρίσματα» το 2016.