6 Νοεμβρίου 2020

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν πήρε το προβάδισμα στην Πενσιλβάνια

By EVI MAKAVELOU

Στην πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια προηγείται ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν έναντι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ δεν μπορεί να επανεκλεγεί εάν δεν κερδίσει την Πενσιλβάνια, η οποία βγάζει 20 εκλέκτορες, όσες άλλες πολιτείες και αν κερδίσει.

Οι πιθανότητες να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, θα καθοριστούν από τις εξελίξεις σε αυτή την πολιτεία.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2016, ο Τραμπ κέρδισε την κατά τα άλλα παραδοσιακή Δημοκρατική πολιτεία της Πενσιλβάνια με λίγες περισσότερες από 44.000 ψήφους (0,7%), σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κέρδισε την εν λόγω πολιτεία, από το 1988, οπότε και είχε επικρατήσει ο Τζορτζ Μπους.

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων στην Πενσιλβάνια, ο Μπάιντεν έρχεται όλο και πιο κοντά στο να «κλειδώσει» την προεδρία.

Ο όγκος των εναπομενουσών ψήφων στην πολιτεία θα προέλθει από την Φιλαδέλφεια και τις γύρω περιοχές.

Ο 77χρονος Μπάιντεν θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος αν κερδίσει την Πενσυλβάνια ή αν κερδίσει δύο από τις πολιτείες Τζόρτζια, Νεβάδα και Αριζόνα. Ο δρόμος του Τραμπ μοιάζει πιο στενός, καθώς χρειάζεται να κερδίσει την Πενσιλβάνια και την Τζόρτζια και επίσης να πάρει από τον Μπάιντεν είτε τη Νεβάδα είτε την Αριζόνα.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να συνεχίσουν να εξελίσσονται υπέρ του Μπάιντεν, καθώς πολλές από τις ψήφους που μένει να καταμετρηθούν προέρχονται από περιοχές που ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς, περιλαμβανομένων των πόλεων Φιλαδέλφεια και Ατλάντα.

Ο Μπάιντεν, στο μεταξύ, είδε το προβάδισμά του στην Αριζόνα να συρρικνώνεται νωρίς σήμερα το πρωί σε περίπου 47.000 ψήφους. Στη Νεβάδα εξακολουθεί να προηγείται με μόλις 12.000 ψήφους.

Ενώ η χώρα κρατάει την ανάσα της τρεις ημέρες μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη, αξιωματούχοι στην Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα τελειώσουν σήμερα την καταμέτρηση, ενώ η Αριζόνα και η Νεβάδα εξακολουθεί να αναμένεται ότι θα χρειαστούν ακόμη μέρες για να οριστικοποιήσουν τις καταμετρήσεις τους.

Προβάδισμα Μπάιντεν και στη Τζόρτζια
Τις τελευταίες ώρες ο Μπάιντεν πήρε προβάδισμα και στην κρίσιμη πολιτεία της Τζόρτζια με την καταμέτρηση να συνεχίζεται.

Στην παραδοσιακά «κόκκινη» αυτή πολιτεία, η αναμέτρηση έχει εξελιχθεί σε θρίλερ. Με καταμετρημένο πάνω από το 99% των ψήφων, Μπάιντεν και Τραμπ έχουν σχεδόν απόλυτη ισοψηφία, 49,4%, με τη διαφορά τους να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 900 ψήφους υπέρ του δημοκρατικού υποψήφιου.

Έχοντας μέχρι στιγμής 213 εκλέκτορες στο πλευρό του, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τους 16 εκλέκτορες της Τζόρτζια αν θέλει να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του για παραμονή στον Λευκό Οίκο.

Αντίθετα, αν ο Τζο Μπάιντεν πάρει με το μέρος του τους εκλέκτορες της Τζόρτζια, αυξάνει το προβάδισμά του φτάνοντας τους 269 και απέχοντας έτσι μόλις έναν εκλέκτορα από τον στόχο των 270.

Νέες καταγγελίες Τραμπ
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει τις καταγγελίες για κλεμμένες εκλογές και παράνομες ψήφους.

«Αν μετρηθούν οι νόμιμες ψήφοι, κερδίζω με ευκολία», υποστήριξε ο Τραμπ, που το βράδυ της Πέμπτης έκανε δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως η συνέχιση της καταμέτρησης του δείχνει ότι διαπράττεται «νοθεία», στο πλαίσιο της προσπάθειας των αντιπάλων του να του «κλέψουν» τον θρίαμβο.

Οι νέες δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν πανικό στα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικά, τα τηλεοπτικά δίκτυα, ABC, NBC και MSNBC διέκοψαν τη ζωντανή μετάδοση με τις δηλώσεις του.

Πηγή: cnn.gr