8 Δεκεμβρίου 2019

Δοκιμαστική υπηρεσία ενοικίασης ρούχων από μεγάλη εταιρεία στη Σουηδία

By Βασιλική Δρακοπούλου

Μια νέα υπηρεσία ενοικίασης ρούχων θα δοκιμάσει πιλοτικά η σουηδική εταιρεία  H&M, καθώς η βιομηχανία μόδας δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις κατηγορούμενη ότι ρυπαίνει υπερβολικά και ότι παράγει πολλά απόβλητα κατά τη διαδικασία κατασκευής των ενδυμάτων.

Η ενοικίαση ρούχων είναι μια νέα μόδα που επεκτείνεται ραγδαία από τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας μια εναλλακτική πρόταση για καταναλωτές που επιθυμούν να αλλάζουν συχνά τα ρούχα που φορούν αλλά με μικρότερο κόστος απ’ ό,τι αν τα αγόραζαν. Από χθες, οι πελάτες της H&M θα μπορούν να ενοικιάζουν ρούχα έναντι 33,3 ευρώ την εβδομάδα από το ανακαινισμένο κατάστημα της εταιρείας στην πλατεία Σεργκελς Τοργκ στο κέντρο της Στοκχόλμης. Η H&M ακολουθεί το παράδειγμα των Banana Republic (θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας GAP) και της επίσης αμερικανικής Urban Outfitters, που είχαν εγκαινιάσει νωρίτερα φέτος υπηρεσίες ενοικίασης ρούχων, επιθυμώντας να αυξήσουν την παρουσία τους σε μια αγορά με πωλήσεις 1 δισ. δολαρίων παγκοσμίως το 2018. Παράλληλα, ιστοσελίδες όπως οι Vinted (πώληση μεταχειρισμένων ρούχων) και Hurr (ενοικίαση ρούχων) επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη ανταγωνιζόμενες εταιρείες όπως οι H&M και Zara.

Οι πελάτες που θέλουν να ενοικιάσουν ρούχα της H&M θα μπορούν να επιλέγουν μόνο μεταξύ 50 διαφορετικών ενδυμάτων. Η εταιρεία θα αξιολογήσει την πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας σε τρεις μήνες προτού αποφασίσει αν θα την επεκτείνει. «Πιστεύουμε πάρα πολύ στην ενοικίαση, αλλά εξακολουθούμε να θέλουμε να τη δοκιμάσουμε, να μάθουμε πολλά πράγματα και να κάνουμε αλλαγές και μικροδιορθώσεις», είπε χθες ο Ντάνιελ Κλάσον, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της H&M.

Ωστόσο, ο κ. Σάιμον Ιργουν, αναλυτής της Credit Suisse, δήλωσε στο Bloomberg ότι έχει επιφυλάξεις για το νέο σχέδιο της H&M. «Πραγματικά θα εκπλαγώ αν λειτουργήσει αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς βγάζει νόημα αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο με τέτοιες τιμές και τέτοιο εργατικό κόστος».

Η βιομηχανία ενδυμάτων παράγει περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από τους κλάδους των μεταφορών και της ναυσιπλοΐας συνδυαστικά, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η Η&Μ σκοπεύει να έχει αρνητικές εκπομπές αέριων ρύπων μέχρι το 2040, δηλαδή να αντισταθμίσει μέσω διαφόρων μέτρων περισσότερους αέριους ρύπους απ’ όσους παράγει.

Πηγή:Η Καθημερινή