11 Φεβρουαρίου 2018

Δείπνο Ηλιθίων του Φρανσίς Βεμπέρ στο θέατρο Καππα.

By Βασιλική Δρακοπούλου

Η γαλλική κωμωδία Δείπνο Ηλιθίων του Φρανσίς Βεμπέρ, γραμμένη το 1993, μετά την τεράστια επιτυχία της στο θέατρο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, όπου συνέχισε τη θριαμβευτική πορεία της. Η καθόλου τυχαία αυτή ανταπόκριση βασίζεται σε μια αλάθητη συνταγή.

Ένας πλούσιος μεγαλοεκδότης ζητάει από την παρέα του μία μέρα κάθε εβδομάδα να του φέρνουν για δείπνο έναν «ηλίθιο», ώστε να σπάνε πλάκα μαζί του. Αυτός που θα φέρει τον «τέλειο ηλίθιο» κερδίζει. Μέχρι που πέφτει θύμα της αλαζονείας του. Όντως εμφανίζεται ένας «τέλειος ηλίθιος» κι εκείνος παθαίνει λουμπάγκο. Ξεμένει μαζί του και βρίσκεται στο έλεός του. Οι γκάφες είναι απερίγραπτες και ανελέητες, αλλά οδηγούν τον κακομαθημένο φραγκάτο σε μια απρόσμενη αυτογνωσία.

Το έργο, που πίσω από την κωμική του διάσταση κρύβει μια πικρή έως τραγική αύρα, θίγει τον κοινωνικό ρατσισμό, το bullying ανάμεσα σε ενήλικες, τον υφέρποντα φασισμό των νεοαστών. Η αθηναϊκή παράσταση τυγχάνει μιας ιδανικής διανομής που της έχει χαρίσει sold-out παραστάσεις για δύο σεζόν χάρη στις εξαιρετικές ερμηνείες του Σπύρου Παπαδόπουλου, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία, του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, του Βασίλη Ρίσβα, της Άννας Μενενάκου, της Ξανθής Γεωργίου και του Δημήτρη Μαυρόπουλου.
Κάππα, Κυψέλης 2, Κυψέλη, 210 7707227210 8827000. Τετ. 19:00, Σάβ.- Κυρ. 18:00, Πέμ.-Κυρ. 21:00
ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ