25 Απριλίου 2023

Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση στον αναισθησιολόγο Γιάννη Χασαπόπουλου από τον Κούγια

By Βασιλική Δρακοπούλου

Με την εξέταση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη από τον Αλέξη Κούγια συνεχίστηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την δολοφονία και την απόπειρα δολοφονίας της κόρης της Τζωρτζίνας.

Ο κ. Κούγιας ζήτησε από τον μάρτυρα να περιγράψει πώς ενημερώθηκε για την διακομιδή του παιδιού, χαρακτηρίζοντας «ύποπτο» το ότι ενημερωνόταν για όλα τα περιστατικά.

«Υπάρχει μια ΜΕΘ σε όλη τη νοτιοδυτική Ελλάδα. Το τηλέφωνο έγινε από το Καραμανδάνειο και απάντησε ο συνάδελφος μου κ. Κοτσώνης και κανονίστηκε η διακομιδή. Αμέσως με ενημέρωσε. Βρισκόμουν στο σπίτι μου και όταν δέχτηκα το τηλέφωνο του είπα να ετοιμάσει την κατάσταση και ξεκίνησα για το νοσοκομείο. Αυτό πρέπει να έγινε μισή ώρα πριν φτάσει το παιδί» ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.

Κούγιας: Γιατί σας τηλεφώνησε ο κ. Κοτσώνης;

Μάρτυρας: Από το 2007 που έχω αναλάβει ζητάω να ενημερώνομαι για όλα τα περιστατικά. Και θέλω να είμαι εκεί. Ακούγεται ουτοπικό… Θέλω να είμαι παρών σε κάθε δύσκολο περιστατικό.

Κούγιας: Ύποπτο ακούγεται…

«Ρώτησα τον κ. Κοτσώνη αυτά που θέλω να ξέρω. Ότι το παιδί είναι εν ζωή, είναι 7,5 ετών κι έρχεται στη ΜΕΘ Παίδων. Δεν χρειάζεται να ξέρουμε κάτι παραπάνω εκείνη τη στιγμή» είπε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι ενημερώθηκε πως την ανάνηψη έκανε ο αναισθησιολόγος Ιωάννης Χασαπόπουλος και πως ο χρόνος ανάνηψης ήταν μεγάλος» διευκρίνισε ο κ. Ηλιάδης.

Κούγιας: Σας είπαν συνολικό χρόνο διαδικασίας ανάνηψης;

Μάρτυρας: Η συνομιλία ήταν σύντομη. Μου είπε ότι η καρδιακή αναζωογόνηση διήρκησε 40-50 λεπτά. Ήταν μεγάλος χρόνος.

Κούγιας: Πότε ειδοποιήθηκε το νοσοκομείο του Ρίου;

Μάρτυρας: Ήμουν περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα πριν φτάσει το περιστατικό στο νοσοκομείο. Εγώ δηλαδή έφτασα περίπου στις 20:00 και το περιστατικό 20:30.

Κούγιας: Έχει σημασία ο χρόνος ανάνηψης;

Μάρτυρας: Βεβαίως. Πρέπει να γίνεται άμεσα.

Κούγιας: Πρέπει να αντιμετωπιστεί στα 4 λεπτά όπως λέει η καρδιολογική εταιρεία;

Μάρτυρας: Ορθότατο.

Κούγιας: Με ποιο τρόπο χορηγείται το οξυγόνο;

Μάρτυρας: Το πιο σημαντικό είναι να αρχίσουν οι θωρακικές συμπιέσεις και μετά το οξυγόνο.

Κούγιας: Δεν χρειάζεται διασωλήνωση και οξυγόνο;

Μάρτυρας: Δεν είναι το πιο σημαντικό. Αν καταφέρει ο επαγγελματίας υγείας να αερίσει με ασκό μπορεί να καταφέρει τη διάσωση του εγκεφάλου.

Κούγιας: Γιατί προσπαθεί κάποιος ενώ έχουν περάσει 50 λεπτά και έχουν επέλθει οι εγκεφαλικές βλάβες;

Μάρτυρας: Εκείνη την ώρα είμαστε συγκεντρωμένοι στο να σωθεί ο άνθρωπος. Δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι έκβαση θα έχει. Ειδικά στα παιδιά έχουμε φτάσει πολλές φορές 40 και 60 λεπτά.

Μήνυση

Με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, ο κ. Κούγιας υπέβαλε μήνυση για ψεύδη κατάθεση σε βάρος του αναισθησιολόγου Γιάννη Χασαπόπουλου που συμμετείχε στην ανάνηψη του παιδιού μέσα στο Καραμανδάνειο, ζητώντας να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

«Ο μάρτυρας για πρώτη φορά στο ακροατήριο είπε ότι η Τζωρτζίνα είχε πολλά σάλια και δυσκολεύτηκε στη διασωλήνωση. Κάτι τέτοιο δεν έχει γραφτεί στα ιατρικά έγγραφα ούτε ειπώθηκε στην ανάκριση» ανέφερε ο κ. Κούγιας συμπληρώνοντας ότι «κανείς γιατρός ή νοσηλευτής δεν αναφέρθηκε σε σάλια ή δυσκολία διασωλήνωσης».

Ο δικηγόρος υποστήριξε πως το συγκεκριμένο στοιχείο εισφέρθηκε ξαφνικά στη διαδικασία έπειτα από συνεννόηση του αναισθησιολόγου και του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη επειδή ο τελευταίος είπε στο δικαστήριο πως η κεταμίνη δημιουργεί σιελόρροια. «Έτσι καταλάβαμε πώς αυτή η εκ πρώτης όψεως αδιάφορη αναφορά Ηλιάδη έγινε» σημείωσε ο κ. Κούγιας καταλήγοντας ότι ο αναισθησιολόγος εν γνώση του κατέθεσε ψευδώς ότι βρήκε το παιδί με σάλια.

Enikos.gr