24 Μαρτίου 2021

Αφιέρωμα: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

By EVI MAKAVELOU

Η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Η ελληνική επανάσταση είναι αναμφισβήτα ένας σημαντικος σταθμός στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιά, οδηγηθήκαμε στην ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους.

Οι υπόδουλοι Έλληνες ξεσηκώθηκαν απέναντι στους Οθωμανούς και διεκδίκησαν την ελευθερία το 1821. Με την επανάσταση πέτυχαν την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Η Ελλάδα μετά από τους 4 αιώνες στην αφάνεια, επέστρεψε ξανά στον πολιτικό χάρτη.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης - Βικιπαίδεια


Η ελληνική επανάσταση στην ουσία άρχισε τον Φλεβάρη του 1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Μεγάλωσει στην Πελοπόννησο μετά την απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου και την Προκήρυξη των Ελλήνων. Μπορεί ο Υψηλάντης να μην τα κατάφερε στη Μολδοβλαχία, αλλά η επανάσταση είχε ξεκινήσει στην Πελοπόννησο. Τίποτα δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στους Έλληνες που διεκδικούσαν την ελευθερία τους σε όλη την χώρα.

Η κατάληψη της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβριο του 1821 εδραίωσε την επανάσταση και φάνηκε η στρατηγική ικανότητα του Κολοκοτρώνη. Οι επαναστατημένοι Έλληνες συνέχισαν την μια επιτυχία μετά την άλλη. Νίκησαν στα Δερβενάκια, στη Γραβιά με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Επιτυχίες είχαν και στη θάλασσα με τον Κωνσταντίνο Κανάρη κι τον Ανδρέα Μιαούλη.

Ιωάννης Καποδίστριας - Βικιπαίδεια

Οι Οθωμανοί Τούρκοι ήταν ξεκάθαρο πως δεν μπορούσαν να καταπνίξουν την επανάσταση και για αυτό εμφανίστηκαν οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ. Αυτοί μαζί με τις εμφύλιες διαμάχες των Ελλήνων αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την επανάσταση.

Τον Απρίλιο του 1826 η πτώση του Μεσολογγίου αναπτέρωσε το ηθικό των φιλελλήνων της Ευρώπης. Ο ελληνικός ξεσηκωμός πήρε διαστάσεις σε όλο τον κόσμο. Οι Μεγάλες Δυνάμεις βοήθησαν ουσιαστικά στην Ναυμαχία του Ναβαρίνου τον Οκτώβριο του 1827.

Ο Δημήτριος Υψηλάντης ξεχώρισε για την συμβολή του στη μάχη στην Πέτρα της Βοιωτίας, τον Σεπτέμβριο του 1829. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης , έδειξε τις ικανότητες του, ειδικά στις Μάχες της Αράχωβας και σε περιοχές της Αττικής.

Ελληνική σημαία: Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις | ZOX.gr

25 Μαρτίου 2021

Αύριο το πρωί στις 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα. Τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 είναι και μια μεγάλη γιορτή για την Δημοκρατία. Όσες δυσκολίες και αγώνες κι αν έχει δώσει η Ελλάδα,προχωράει στον τρίτο αιώνα από τότε που γίναμε ξανά ελεύθεροι με μεγάλη σιγουριά και αισιοδοξία.

Περιμένουμε επίτιμους καλεσμένους, όπως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και o πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί ξεχωριστά μαζί τους. Αναμένεται επίσης ο πρίγκιπας της Ουαλίας, διάδοχος του Βρετανικού θρόνου, Κάρολος. Την Γαλλία θα εκπροσωπήσει η υπουργός ‘Αμυνας, Φλοράνς Παρλί.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Όπως δήλωσε η κ. Πελώνη: «Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, 24ης Μαρτίου, στο ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου θα γίνει ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των προσκεκλημένων ηγετών φίλων χωρών με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρατεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημο δείπνο στους υψηλούς προσκεκλημένους.

ο πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη και ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση στην οποία θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η παρέλαση θα γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό -όπως και κάθε πολίτης- θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την Ε.Ρ.Τ.. Η μετάδοση θα εμπλουτίζεται με πλάνα από τη σύγχρονη πόλη και τα ιστορικά της μνημεία και όλα μαζί θα εκπέμπουν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας που πορεύεται με εθνική αυτοπεποίθηση και ισχυρές συμμαχίες. Μιας χώρας ελκυστικής και εξωστρεφούς, που είναι περήφανη για την Ιστορία της και χτίζει το μέλλον με αισιοδοξία».