27 Νοεμβρίου 2020

Συνέντευξη με την συγγραφέα Θεοφανία- Ανδρονίκου Βασιλάκη

By EVI MAKAVELOU

Η Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη (ψευδώνυμο) είναι μια εξαιρετική συγγραφέας, με μια 20ετή πορεία στο καλλιτεχνικό και τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Από το 2009 ασχολείται επιτυχημένα και με την συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων, με μεγάλη απήχηση στους αναγνώστες.

Τον περασμένο Ιούνιο κυκλοφόρησε το αστυνομικό μυθιστόρημα «Άσπιλοι Ένοχοι», από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Πρόκειται για ένα βιβλίο που πραγματικά σε καθηλώνει και θέλεις να το διαβάσεις μέχρι τέλους. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε κι εσείς!

Ας την γνωρίσουμε λοιπόν, καλύτερα μέσα από τις απαντήσεις που μας έδωσε η ίδια η Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη…

This image has an empty alt attribute; its file name is image001.jpg

Εργάζεστε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά , εφημερίδες και ιστοσελίδες. Ποια είναι η κύρια θεματολογία σας και πώς θα χαρακτηρίζατε την δημοσιογραφία;
Ασχολούμαι εδώ και είκοσι χρόνια με το καλλιτεχνικό και τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Το έντυπο θεωρώ πως έχει μια μαγεία ξεχωριστή έναντι της τηλεόρασης και του διαδικτύου. Η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα όπως όλα τα άλλα: αν την αγαπάς, δεν θα νιώσεις ότι δουλεύεις ποτέ.

Κ. Ανδρονίκου έχετε ασχοληθεί και με την τηλεόραση ως κειμενογράφος σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές. Μπορείτε να μας αναφέρετε δύο- τρεις που ξεχωρίζετε και πώς είναι ο χώρος αυτός, από την δική σας οπτική;
Είχα την χαρά και την τιμή να δουλέψω με τον Λευτέρη Καπώνη, ως κειμενογράφος στη σειρά «Ελλάς το Μεγαλείο σου», μια δουλειά που ξεχωρίζω, τόσο για τους συντελεστές, όσο και για το σενάριο.

Εκτός από την ιδιότητα της δημοσιογράφου είστε και συγγραφέας, επιτυχημένων βιβλίων. Το πρώτο σας βιβλίο “Δεσποινίς ετών 29… και κάτι ψιλά” που έγινε και best seller μιλάει για μια παρέα 4 φίλων. Πώς ξεκίνησε για σας η συγγραφή;
Ήταν μια εσωτερική ανάγκη η οποία με «πίεζε», σα να έπρεπε να γράψω κάτι δικό μου, κάτι που να με αφορά και να θέλω να το επικοινωνήσω με ένα μέρος του αναγνωστικού κοινού.

Με αφορμή αυτό το πρώτο βιβλίο σας, θα ήθελα να μου πείτε εσείς ως τα 30 σας, είχατε ζήσει αυτά που θα θέλατε; Πιστεύετε ότι αν δεν κάνουμε κάποια πράγματα ως μια Α ηλικία, είναι αργά μετά;
Το ερώτημα που ήθελα να θέσω στο βιβλίο ήταν το εξής: ότι ονειρευτήκαμε στην εφηβεία το είδαμε να πραγματοποιείται ως τα τριάντα που είναι η ηλικία, όπου τουλάχιστον επαγγελματικά έχουμε κατασταλάξει. Οι περισσότεροι από εμάς κάναμε μεγάλα όνειρα στα 16, τα οποία είτε δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε, είτε φοβηθήκαμε να τα κυνηγήσουμε.

Έχετε γράψει πολλά βιβλία τα τελευταία χρόνια, διαφορετικού είδους. Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσετε και να τελειώσετε ένα βιβλίο;
Η συγγραφή είναι κάτι μαγικό. Αρχίζει και τελειώνει με ένα «θέλω». Όταν θες να αποτυπώσεις μια ιστορία σε τραβάει μόνη της και φτάνεις στο τέλος χωρίς να το καταλάβεις. Αν «πρέπει» να γράψεις, για εμένα τουλάχιστον, είναι σχεδόν ακατόρθωτο.

Πόσο έντονη είναι η παρουσία δικών σας βιωμάτων στα βιβλία σας;
Σίγουρα τα βιώματα μου είναι σκορπισμένα στα βιβλία μου, όπως οι απόψεις, τα όνειρα μου, η ματιά με την οποία βλέπω τον κόσμο.


Φέτος κυκλοφόρησε το βιβλίο σας Άσπιλοι Ένοχοι. Προσωπικά με έχει συνεπάρει από την πρώτη σελίδα και με έχει μεταφέρει στην καρδιά της υπόθεσης που εξελίσσεται. Πώς επιλέξατε αυτό τον τίτλο ;
Ήθελα να καταδείξω αυτό που γράφω και στο βιβλίο: άνθρωποι φαινομενικά «αθώοι» που στο παρασκήνιο κάνουν τα χειρότερα εγκλήματα. Δεν είναι ανάγκη κάποιος να σκοτώσει για να είναι εγκληματίας. Αρκεί να βάλλεται κατά των άλλων ακόμη και σε ψυχολογικό επίπεδο.


Θα θέλατε και θα μπορούσατε πιστεύετε να ήσασταν αστυνομικός και να ερευνούσατε υποθέσεις, όπως αυτή που έχει αναλάβει ο Μάξιμος στο βιβλίο σας;
Ο Μάξιμος είναι ένας ιδανικός υπηρέτης του νόμου που συνδυάζει την ευφυία με την μεθοδικότητα και την επιμονή. Δύσκολα βρίσκουμε τέτοιους χαρακτήρες στην καθημερινότητα μας. Εγώ δεν θα μπορούσα να είμαι αστυνομικός. Θεωρώ πως η παρορμητικότητα μου δεν θα το επέτρεπε.

Για σας τι σημαίνει η λέξη ενοχή;
Ένοχος είναι όποιος αδικεί και βάλλει σε άλλους ανθρώπους, αλλά και στα ζώα. Υπάρχουν πολλές μορφές ενοχής, όπως η κακοποίηση.

Η γραφή σας είναι πραγματικά γλαφυρή στο Άσπιλοι Ένοχοι. Πόσο σημαντικό είναι να μεταφέρετε τον αναγνώστη μέσα στην ιστορία και τι θέλετε να “δώσουν” οι ήρωες στο κοινό που διαβάζει το βιβλίο;
Πρόκειται για τον βασικό μου στόχο κάθε φορά που γράφω ένα βιβλίο. Να «ζει» ο αναγνώστης ανάμεσα στους ήρωες μου, να «παρακολουθεί» τα πάντα από πρώτο χέρι.

Όταν γράφετε ένα βιβλίο έχετε ήδη στο μυαλό σας όλη την πλοκή ή την εξελίσσετε στην πορεία;
Ξεκινώ με αυτό που θέλω να πω και στη συνέχεια οι ίδιοι η ήρωες επιλέγουν που θα οδηγηθεί η πλοκή.

Ποια νομίζετε ότι ήταν η μεγαλύτερη εμπειρία σας λόγω της συγγραφής;
Η επικοινωνία μου με ανθρώπους που με διαβάζουν και τα συναισθήματα τα οποία μοιραζόμαστε μέσα από το βιβλίο.


Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε άλλους νέους που θα ήθελαν να γράψουν ιστορίες;
Να γράφουν… Πιστεύω πως είναι ο πιο δημιουργικός τρόπος να επικοινωνούμε εμάς τους ίδιους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Εμείς σε ευχαριστούμε Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη…

Facebook: Theofania Andronikou Basilaki

Instagram: theofania.andronikou.vasilaki