22 Αυγούστου 2023

Αποκαθίσταται το «σπίτι της Μαρίας Κάλλας» στην Πατησίων

By Βασιλική Δρακοπούλου

Προκηρύχθηκε ο ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός για την αποκατάσταση του ιστορικού αρχοντικού της Πατησίων του σπιτιού της Μαρίας Κάλλας.

Στον χώρο όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας, θα στεγαστεί η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Maria Callas». Πλέον με τις πρωτοβουλίες του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και της επικεφαλής της Ακαδημίας, σοπράνο Βάσως Παπαντωνίου, για να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί το πανέμορφο τετραώροφο κτίριο επί της οδού Πατησίων, στο οποίο έζησε η Μαρία Κάλλας, και να λειτουργήσει εκεί η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, το έργο προχωρά στο επόμενο στάδιο.

Ήδη, ο Δήμος Αθηναίων μέσω της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας» προχώρησε στη δημοσίευση της προκήρυξης. Η δυνατότητα κατάθεσης των προσφορών ορίστηκε ως την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου.

Το διατηρητέο «σπίτι της Μαρίας Κάλλας» στην Πατησίων

Το κτίριο είναι ένα διατηρητέο κτίριο-στολίδι, 1.442 τ.μ., εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αισθητικής, επιρροής Jugendstil, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Είναι καταγεγραμμένο στη συλλογική μνήμη ως «το σπίτι της Κάλλας», καθώς έζησε σε αυτό τα παιδικά της χρόνια, από το 1937 όταν επέστρεψε από την Αμερική με την οικογένειά της έως το 1945.

Με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποκατάστασή του, επιτυγχάνεται ένας διπλός σκοπός: Να αναβιώσει το ιστορικό σπίτι στο οποίο έζησε η Μαρία Κάλλας, αλλά και να λειτουργήσει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα για τη Λυρική Τέχνη.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει το –επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο κτίριο- και να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, θα προηγηθούν εργασίες που αφορούν την αποκατάσταση των προσόψεων και της στέγης, καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων του εσωτερικού του σπιτιού όπου έμεινε η Μαρία Κάλλας.

Επίσης, όπου απαιτείται, θα ενισχυθεί η ανακατασκευή του εσωτερικού φέροντος οργανισμού, που έχει υποστεί βλάβες από τον σεισμό και από παλαιότερη πυρκαγιά στους πρώτους ορόφους. Το κτίριο που θα δημιουργηθεί, θα πληροί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη χρήση, ενώ έχει προβλεφθεί η χρήση του από άτομα με αναπηρία και κινητικές δυσκολίες.

Μετά την αποκατάστασή του το κτίριο θα παραδοθεί στην ΑΜΚΕ «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΥΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ MARIA CALLAS», ώστε να στεγάσει την ομώνυμη Ακαδημία, ενός ιδρύματος που θα παρέχει ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση σε πανεπιστημιακό επίπεδο στη Λυρική Τέχνη. Η Ακαδημία θα διδάσκει μεθοδικά και συγκεντρωμένες όλες τις δεξιότητες του αφορούν στη λυρική τέχνη.

Το σπουδαίο -σημειολογικά- στοιχείο της σύνδεσης του κτιρίου με την περίοδο των μουσικών σπουδών και την πρώιμης καριέρας της παγκοσμίου φήμης Ελληνίδας υψιφώνου, θα συμβάλει στην προβολή των δραστηριοτήτων της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas, η οποία θα παρέχει σπουδές αναγνωρισμένες και ισάξιες αυτών των μουσικών Ακαδημιών και Σχολών της Ευρώπης, αναβαθμίζοντας τη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas αναμένεται να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ισχυρού πολιτιστικού brand για την πόλη της Αθήνας, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του νέου Μουσείου Maria Callas και του ομώνυμου Μουσικού Δημοτικού Θεάτρου.

Το έργο για την αποκατάσταση του κτιρίου, έχει προϋπολογισμό ύψους 6.869.600 ευρώ (με ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με ποσοστό δημόσιας δαπάνης 100%.

Τα έγγραφα της σύμβασης έχουν αναρτηθεί στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο χώρο «ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί» της πύλης www.promitheus.gov.gr με Συστημικό Αύξοντα Αριθμό: 202131. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 12η Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 10 π.μ.

«Το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στολίδι στο οποίο έζησε η Μαρία Κάλλας»

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε πως «Η Αθήνα έχει ανάγκη να διασώσει τα πιο όμορφα κτίρια της, όπως αυτό το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στολίδι στο οποίο έζησε τα παιδικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας. Θέλουμε να τους δώσουμε ξανά πνοή, ώστε να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους, να γίνουν επισκέψιμα για όλους τους Αθηναίους.

»Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ένα τέτοιο κτίριο, ιστορικής σημασίας, παίρνει το δρόμο της αποκατάστασης, δικαιώνοντας την επιμονή μας, αλλά και τις μακρόχρονες προσπάθειες της διοίκησης της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas και ειδικά της Προέδρου της Βάσως Παπαντωνίου. Το σπίτι της Μαρίας Κάλλας θα λάμψει ξανά, ώστε να στεγάσει την Ακαδημία και τα όνειρα όλων όσοι αγαπούν τη Λυρική Τέχνη».

«Δώρο στα 100 χρόνια από την γέννησή της Μαρίας Κάλλας»

Από την πλευρά της, η Βάσω Παπαντωνίου, Πρόεδρος της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas, ανέφερε πως «Η πίστη μας δικαίωσε την προσπάθειά μας. Βρισκόμαστε σήμερα στην ιστορική στιγμή που το κτίριο της οδού Πατησίων, όπου έζησε η Maria Callas, θα ξαναβρεί την χαμένη του ταυτότητα. Δώρο στα 100 χρόνια από την γέννησή της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και εκ μέρους του Δ.Σ., τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, που εισηγήθηκε στον τ. Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη το αίτημά μας, και συνέβαλε στην υποστήριξή του για να δοθεί το ΕΣΠΑ, για την αποκατάσταση του Κτιρίου. Η «Ανάπλαση της Αθήνας», Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, έχει αναλάβει τις ενέργειες και την επιλογή του Αναδόχου, μέσω Διαγωνισμού».

Ο Βασίλης Βασιλικός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas και τ. Βουλευτής Επικρατείας, έχοντας παρακολουθήσει τη μακρά πορεία της αναζήτησης ώστε να βρεθούν οι Φορείς που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτού του ιστορικού έργου, επισήμανε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τ. Υπουργό Ανάπτυξης όσο και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, που συνέβαλαν καταλυτικά στην ένταξη στο ΕΣΠΑ, της ανακατασκευής του Κτιρίου της οδού Πατησίων 61 και στην τωρινή αναγγελία του Διαγωνισμού, μέσω της «Ανάπλασης της Αθήνας». Το εμβληματικό τετραώροφο κτίριο, λόγω της αρχιτεκτονικής του αξίας, αλλά και της σύνδεσής του με την κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο, είναι χαρακτηρισμένο «ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία».

Lifo.gr