7 Μαΐου 2023

Έρχονται! «Τρωάδες» απο το ΚθΒΕ σε σκηνοθεσία Χρηστού Σουγάρη με Πατεράκη, Καφετζόπουλο, Μπουρδούμη, Πιατά

By Βασιλική Δρακοπούλου

Καλοκαίρι 2023

«Τρωάδες» του Ευριπίδη

Μετάφραση: Θόδωρος Στεφανόπουλος

Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης

Πρεμιέρα: Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023, στις 21:15

Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου 2023

Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

 

 

Την τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες» θα παρουσιάσει, το καλοκαίρι του 2023, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου και σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη, με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023.

Το «ταξίδι» των Τρωάδων θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, καθώς η  πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Δάσους (6 Ιουλίου) και  θα ακολουθήσει περιοδεία στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 18 & 19 Αυγούστου οι «Τρωάδες» θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, βραβευμένος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το βραβείο «Νέου θεατρικού δημιουργού» για το 2018, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, μας παρουσιάζει φέτος μια ρηξικέλευθη ανάγνωση του αριστουργηματικού έργου του Ευριπίδη.

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής, ο οποίος θα παίζει πιάνο επί σκηνής κατά τη διάρκεια των παραστάσεων που θα δοθούν στη Θεσσαλονίκη και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

 

 

D01895v01

Στον ρόλο της Εκάβης η Ρούλα Πατεράκη.

Λίγα λόγια για το έργο

Σε αναμονή της αναχώρησής τους για την Ελλάδα, οι αιχμάλωτες γυναίκες της Τροίας θρηνούν για την άλωση της πόλης. Μαζί τους η Εκάβη, που περιμένει την ανακοίνωση για τη δική της μοίρα αλλά έρχεται αντιμέτωπη με απανωτές συμφορές: η Πολυξένη σκοτώνεται στον τάφο του Αχιλλέα και η Ανδρομάχη μαθαίνει την απόφαση των Αχαιών να θανατώσουν τον μικρό της γιο, τον Αστυάνακτα. Την ίδια ώρα, η Κασσάνδρα προμηνύει τις καταστροφές που θα βρουν τους Έλληνες στον δρόμο της επιστροφής.

Οι Τρωάδες, η μόνη σωζόμενη τραγωδία της ευριπίδειας τριλογίας για τον Τρωικό Πόλεμο, διδάχτηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια. Το έργο γράφτηκε λίγο μετά την καταστροφή της Μήλου το 416 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι, με απάνθρωπη βιαιότητα, σκότωσαν όλους τους ενήλικες άντρες της Μήλου και πούλησαν για δούλους τις γυναίκες και τα παιδιά.

Ο Ευριπίδης επιχειρεί να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της ασυδοσίας των νικητών και να υπενθυμίσει τη σημασία του να παραμένει κανείς άνθρωπος, μακριά από την ψευδαίσθηση παντοδυναμίας που προκαλούν οι εφήμερες νίκες. Στις Τρωάδες ο ποιητής αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση του εχθρού και, εστιάζοντας στο μεγαλείο των γυναικών της Τροίας, προβάλλει τη δύναμη εκείνη που κάνει τον άνθρωπο να επιμένει ακόμα και μετά την καταστροφή.

D00067v06

Συντελεστές
Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος • Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης • Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου • Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Στέφανος Κορκολής • Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης • Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου • Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren

Διανομή (αλφαβητικά): Λουκία Βασιλείου (Ελένη σε διπλή διανομή), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Κασσάνδρα), Αντώνης Καφετζόπουλος (Ποσειδώνας), Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Μενέλαος), Ρούλα Πατεράκη (Εκάβη), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Ελένη σε διπλή διανομή), Δημήτρης Πιατάς (Ταλθύβιος), Μαρίζα Τσάρη (Ανδρομάχη)

Γυναίκες: Μαριάννα ΑβραμάκηΜελίνα Αποστολίδου (Αθηνά, Χορός), Λουκία Βασιλείου (Αθηνά, Χορός), Μομώ Βλάχου (Αθηνά, Χορός), Χαρά Γιώτα (Αθηνά, Χορός), Ηλέκτρα Γωνιάδου (Αθηνά, Χορός), Ζωή ΕυθυμίουΗλέκτρα ΚαρτάνουΕύη ΚουταλιανούΛωξάνδρα ΛούκαςΕλένη ΜισχοπούλουΧριστίνα Μπακαστάθη (Αθηνά, Χορός), Χρυσή ΜπαχτσεβάνηΜπέτυ Νικολέση (Αθηνά, Χορός), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Αθηνά, Χορός), Πολυξένη Σπυροπούλου (Αθηνά, Χορός), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Αθηνά, Χορός), Θεοφανώ Τζαλαβρά (Αθηνά, Χορός),  Φωτεινή ΤιμοθέουΜάρα Τσικάρα (Αθηνά, Χορός)


Προπώληση Εισιτηρίων – Θεσσαλονίκη:
ntng.gr | viva.gr | 11876 | wind | public | mediamarkt |
Πληροφορίες – κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

Προπώληση εισιτηρίων – Επίδαυρος:
ntng.gr | viva.gr | 11876 | wind | public | mediamarkt | tickets.aefestival.gr, Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου).
Τηλεφωνικά: 2118008181, ΑΜΕΑ: 2103221897 & tameia@aefestival.gr

 


ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΤΡΩΑΔΕΣ» – ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

Πρεμιέρα: Πέμπτη 6 Ιουλίου, στις 21:15

Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής αγοράς και ταμεία: 15€
Κανονικό εισιτήριο: 17 €
Φοιτητικό/ Άνω των 65: 12€
Δάσκαλοι & Καθηγητές / Ομαδικό (10 άτομα): 10€
Άνεργοι: Δωρεάν (20 θέσεις ανά παράσταση για τις παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους), κατόπιν τιμή εισιτηρίου : 10€
ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 €

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΤΡΩΑΔΕΣ» – ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 2023

Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Διακεκριμένη Ζώνη: 50€
Α’ Ζώνη: 45€
Β’ Ζώνη: 25€
Β’ Ζώνη, Φοιτητικό: 13€
Άνω Διάζωμα Γ’ Ζώνη: 20€
Άνω Διάζωμα Δ’ Ζώνη: 15€
Άνω Διάζωμα Ε’ Ζώνη: 12€
Άνω Διάζωμα ΣΤ’ Ζώνη: 10€

ΑΜΕΑ: 5€ (Β’ Ζώνη)
Άνεργοι: 5€ (στο Άνω Διάζωμα με την επίδειξη της σχετικής κάρτας)

Εκπτωτικό πακέτο εισιτηρίων: Πακέτο 4 εισιτηρίων (ανά παράσταση): Με την αγορά 4 εισιτηρίων σας προσφέρουμε το 1 δωρεάν. Η προσφορά ισχύει για Β’ ΖΩΝΗ και ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ